Prije 28 godina posmrtni ostaci ubijenih Jabučana našli vječni spokoj na groblju u Foči

26.12.2023. 09:48
8
IZVOR: katera.news

Na današnji dan, 26. decembra 1995. godine, posmrtni ostaci ubijenih stanovnika sela Jabuka kod Foče, našli su svoj vječni spokoj na Gradskom groblju Božovac.

Nakon rata, Jabuka je pripala FBiH, pa se preostalo srpsko stanovništvo moralo seliti sa svojih ognjišta i sa sobom, u koloni živih i mrtvih, ponijeti i posmrtne ostatke najmilijih.

O strahovama rata i stradanja srpskog narod u minulom ratu, malo se govori. Priče o zvjerskom ubijanju nedužnih stanovnika sela Jabuka kod Foče, o trinaestogodišnjem Novi Elezu, starici Milki Kovač i nepokretnoj Zorki Simović, ne smiju biti zaboravljene. Moraju ostati trajno utisnute u pamćenju i svijesti naraštaja koji o strahotama rata, na sreću, ne znaju ništa. Moraju ostati kao podsjetnik da su 23. jula 1992. godine Jabučani, njih 43, mahom starih i onemoćalih, na kućnom pragu zvjerski ubili pripadnici tzv. ABiH.

Predsjednik Udruženja prognanih i raseljenih Srba i svjedok ovog zločina Ljubiša Simović ispričao je da su žrtve izmasakrirane i da im je na tijelima urezivano slovo “U”.

Tog dana stradali su članovi porodica Skakavac, Ćosović, Trivun, Stojanović, Kapuran, Ikonić, Draško, Bilinac, Kovač, Šolaja, Vuković, Mastilo, Simović, Durović, Šarović, Dubovina, Savić, Elez, Drinjak, Golubović i mnoge druge. Da nesreća bude veća, ove porodice su bile rodbinski povezane.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Kako Simović ističe za Kateru, ovaj predmet je konačno stigao u Tužilaštvo BiH.

- Poslije ovoliko godina ćutanja, predmet „Jabuka“ je u Tužilaštvu BiH, a nakon predmeta „Jošanica“, doći će na red. Saslušani su neki svjedoci, koji su i počinioci ovog zločina, i nadam se da će pravda za sve nevino stradale Srbe ugledati svjetlo dana – rekao je Simović.

On napominje da će istrajati u namjeri da počinioci odgovaraju za nedjela koja su počinili u ovom fočanskom selu.

Masakr nad srpskim civilima 18 sela nekada fočanske mjesne zajednice Jabuka, koja je nakon Dejtonskog sporazuma pripala FBiH, prvo je masovno stradanje Srba u opštini Foča u proteklom ratu, a za koje počinioci još nisu izvedeni pred lice pravde.

Muslimanska vojska tada je popalila sve kuće i pomoćne objekte na koje je naišla ubijajući sve pred sobom, a milosti nije bilo ni za slijepe i nepokretne starice, djevojke i djecu. Za sobom su ostavili samo zgarište i sa lica zemlje izbrisano selo.

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dječak Novo Elez.

Pravoslavna Crkva Preobraženja Gospodnjeg je minirana i do temelja srušena, a obnovljena je prilozima vjernika 2005. godine.

Komentari 8
  • Generic placeholder image
    Focak 27.12.2023. 17:53
    Istina , dosta je stradalo. Jos jedna istina je da je vecina pustena da prebjegne za Sarajevo, Gorazde, Pljevlja... Istina je i da od Srba nebi ostao niko sta ste nam bili naumili. Istina je i da je za 90% zlocina odgovorno par grupa pljackasa i zlocinaca. Istina je da nas mrzite i prije i poslije svega. Istina je i da vas velika vecina Srba ne mrzi nit ih interesujete.Istina je da ovdje nikad mira i srece nema ni jednim s drugima ni jednim bez drugih i da su svi na gubitku
  • Generic placeholder image
    Re:čitalac 27.12.2023. 07:49
    Čitalac ne vrijeđaj tu plemenitu životinju
  • Generic placeholder image
    Focak 27.12.2023. 07:38
    Realisto , stariji sam, bio , vidio , citao vase liste za odstrel nadjene kod profesora, gledao oruzje koje ste bili pripremili, sad se pravite naivci, da ste uspjeli u naumu pobili bi nas sve Srbe sve do jednog
  • Generic placeholder image
    Realista 27.12.2023. 05:44
    Re Fočak.Pitaj starije kako je bilo...
  • Generic placeholder image
    Focak 26.12.2023. 22:45
    Prva zrtva u foci pokojni Dragan Nikolic koliko se sjecam, iz zasjede ubijeni Srbin. Sve ste imali spremno REALISTO za likvidaciju focanskih Srba samo smo vas ovaj put spremni docekali i zato ne prdi, ima jos zivih svjedoka. Zapoceli ste sranja dobili po usima i jos kukate, nije vas sramota.
  • Generic placeholder image
    Citalac 26.12.2023. 20:43
    Lazes "realista" k'o pas prvi zlocin na podrucju opstine Foca ste vi napravili na podrucju sela Jabuka isto tako kao sto ste '92 i '93 pobili na podrucju Srebrenice skoro sve Srpske porodice na Bozic i opljackali im svu imovinu koja vam je dosla pod ruku.O tome vam je nedavno javno svjedocila, tacnije se hvalila pocinjenim zlocinima Fatima Mujic.
  • Generic placeholder image
    Realista 26.12.2023. 17:10
    Prva masovna stradanja i ubijanja u Foči početkom rata napravili su srbi
  • Generic placeholder image
    Gogo 26.12.2023. 16:49
    turcima nikad zaboraviti niti oprostiti
Povezane vijesti
Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
Sabor horova na platou Svetosavskog hrama Sabor horova na platou Svetosavskog hrama
Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe Miljevina: Muž ubio suprugu, pa sebe
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    21h 26m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    19h 28m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    18h 21m
    1
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    18h 26m
    0
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    17h 29m
    1