Прије 74 године основана је Црвена звезда

04.03.2019. 17:08
0
ИЗВОР: novosti.rs

Датум 4. март 1945 посебан је за све навијаче црвено-бијелих. На данашњи дан, прије 74. године, је на иницијативу чланова Уједињеног савеза антифашистичке омладине Србије настала Црвена звезда.

Првобитно, мјесец дана раније – у фебруару исте године, основано је ново омладинско фискултурно друштво које је брзо прерасло у спортски колектив и добило име – Црвена звезда.

Како је рођена Црвена звезда? И данас се, као својеврсна анегдота, препричава шта се све дешавало на посљедњој сједници Иницијативног одбора. Дан прије одржавања Скупштине оснивачи су дуго дискутовали око тога какво би име ваљало дати новом спортском колективу. Ређали су се разни приједлози – Младост, Ударник, Торпедо, Динамо, Локомотива и ниједан није био довољно привлачан. На крају је одлука пала на “Црвену звезду”.

Како? Постоје разне верзије тог чина, али се већина слаже да су „кумови“ били Слободан Ћосић и Зоран Жујовић, први потпредсједници клуба. После бројних приједлога, Ћосић је рекао:

– Људи, а да наше друштво назовемо Звезда?

На то је Жујовић додао:

– Одлично. Само, кад је Звезда – нека буде црвена.

Тог 4. марта 1945. године прву утакмицу у историји друштва, фудбалери Црвене звезде одиграли су против екипе Првог батаљона Друге бригаде КНОЈ-а и тријумфовали резултатом 3:0.

Већ наредне године освојена је и прва титула државног шампиона – у завршном такмичењу у мају и јуну 1946. учествовало је шест тимова. Црвена звезда је освојила прво место побједивши Жељезничар у Нишу, Металац у Београду, Јединство у Смедереву и Раднички у Крагујевцу.

Од тада су кренули успјеси црвено-бијелих…

Коментари 0
Повезане вијести
"Црвена звезда" освојила титулу првака "Црвена звезда" освојила титулу првака
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Александар Катаи "прескочио" легендарног Рајка Митића Александар Катаи "прескочио" легендарног Рајка Митића
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    19h 21m
    0
  • Десанка Максимовић: Књижевна вила пјесникиња душе
    20h 54m
    0
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    17h 20m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    19h 33m
    0
  • Партизан мијења име!
    10h 2m
    3