Приједлог буџета Републике Српске за 2020. годину - 3.425 милијарди марака

03.12.2019. 21:30
0
ИЗВОР: ATV

Приједлог буџета Републике Српске за идућу годину тежак је 3 милијарде 425 милиона марака, што је за 108,4 милиона више од ребаланса за ову годину.

За плате запослених Влада ће да издвоји 844,8 милиона, што је више за 81,6 милиона КМ него ове године. На повећање плата поред повећања платних коефицијената од 5 до 20 одсто, утицало је и увођење нових буџетских корисника.

Планирано увећање је, поред увећања за минули рад резултат увећања плата буџетских корисника, а што је у складу са измјенама и допунама закона о платама запослених у: институцијама правосуђа, органима управе, Министарству унутрашњих послова Републике Српске, основним и средњим школама и ђачким домовима у Републици Српској, области високог образовања и студенстког стандарда Републике Српске, области културе Републике Српске и запослених у јавним службама Републике Српске. 
 
Само за плате и пензије потребно је додатних 116 милиона КМ, рекао је раније за АТВ премијер Српске. Без обзира на то, каже Вишковић, очекујем да буде остварен суфицит у буџету. Већи дио буџетског колача у идућој години планиран је и за Фонд ПИО. За повећање пензија биће издвојено 40 милиона КМ. 

- Ми ћемо имати од 1. јануара и редовно усклађивање пензија, а према оном што важи на данашњи дан, то је негдје око три процента, што значи додатних 40 милиона КМ у наредној години - рекао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Републичкој Управи за инспекцијске послове планирано је милион више, а служби за заједничке послове Владе Републике Српске, два милиона. Само Агенција за аграрна плаћања добиће око 2 и по милиона више и већину средстава ће усмјерити на капиталне инвестиције. 

- Оно што вам у овом моменту могу рећи и што је Министар најавио и што сматрам да је једна позитивна динамика, а то је да би правилник за сљедећу годину требало већ до краја јануара да буде готов, да ће одређене мјере као што су и капиталне инвестиције управо због захтјева наших пољопривредних произвођача, неке ће бити другачије конципиране како би благовремено могли да извршимо набавке. Ево Министар је најавио да ће правилник бити раније објављен и да ћемо подијелити одређене мјере по групацијама и по терминским и динамичким плановима наравно цијенећи оне наше обавезе када је у питасњу трезор, буџет - истакао је Саво Минић, директор Агенције за аграрна плаћања Републике Српске.

И ове године из буџета се издваја скоро милион и по марака за пензије борцима са напуњених 65 година старости, а са мање од 15 година стажа. Буџет већи за 10 милиона КМ у односу на ову годину биће и за инвалиднине, борце, и организације здравствене и социјалне заштите.

Средства гранта из буџета Републике Српске обухватају текуће и капиталне грантове непрофитним субјектима, као што су организације и удружења за афирмацију породице и заштиту права жена, дјеце, избјеглих и расељених лица, бораца и особа са инвалидитетом, организација и удружења у области здравствене и социјалне заштите, образовања, науке, културе, економске и правне сарадње, хуманитарне, спортске и омладинске, етничке, вјерске и политичке организације и удружења и слично. 

За набавку уџбеника за ученике првог и другог разреда основне школе планирано је милион КМ, али и додатна средства за књиге основцима од трећег до деветог разреда из породица са троје и више дјеце. У плану су и веће субвенције каматних стопа за стамбено кредитирање младих и младих брачних парова. 

Влада је планирала и већи грант научним институцијама и спортским организацијима. Премијер Српске поручује да ће у децембру затражити посебну сједница Народне скупштине о питањима везаним за буџет и економску политику.

Коментари 0
Повезане вијести
Усвојен Ребаланс буџета Српске Усвојен Ребаланс буџета Српске
Утврђен приједлог другог ребаланса буџета од 4,5 милијарди КМ Утврђен приједлог другог ребаланса буџета од 4,5 милијарди КМ
Градоначелник Ћосић изгубио подршку коалиције Градоначелник Ћосић изгубио подршку коалиције
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    6h 24m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 35m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    19h 21m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 43m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 57m
    3