Приказан филм “Двадесет дана без рата” поводом 9.маја

06.05.2022. 15:25
0
ИЗВОР: srna.rs

Кинотека Републике Српске приказала је ратни филм “Двадесет дана без рата”, руског редитеља Алексеја Германа, поводом 9. маја, Дана побједе над фашизмом.

Директор Кинотеке Сњежан Лаловић рекао је новинарима да сваке године обиљежавају Дан побједе над фашизмом, те прикажу неки филм из совјетске или руске продукције, а овом пројекцијом су жељели да дају допринос том значајном датуму.

Филм је приказан синоћ у амфитеатру Економског факултета Пале, а радња филма смјештена је у зиму 1942. године.

- Познато је да је Русија дала највише жртава у Другом свјетском рату и ослободила Европу, неумањујући учинак свих осталих који су се звали савезници - додао је Лаловић.

Лаловић је навео да је Кинотека Српске у прилици да сарађује и са Амбасадом Руске Федерације у БиХ и Руским центром за науку и културу “Руски дом” из Београда који је омогућио да бесплатно прикажу филм.

Професор катедре амбасаде Русије Дмитриј Левасов рекао је да је у питању стари совјетски филм, у коме је суштина руске душе и њиховог односа према догађају који се десио у Другом свјетском рату.

Он је нагласио да у Русији нема породице, а да није изгубила некога у рату, те истакао да неће дозволити фалсификовање историје.

- Овај рат се у нашој земљи зове велики отаџбински рат, а отаџбински се тиче заштите наше отаџбине. Приближавамо се обиљежавању 77. годишњице Дана побједе, коју ћемо славити као и увијек до сада - рекао је Левасов.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Марш “Бесмртног пука”, цвијеће и вијенци на споменике жртвама Марш “Бесмртног пука”, цвијеће и вијенци на споменике жртвама
Дан побједе над фашизмом и Дан Европе Дан побједе над фашизмом и Дан Европе
У Српској обиљежен Дан побједе над фашизмом У Српској обиљежен Дан побједе над фашизмом
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 48m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    13h 2m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    10h 52m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    14h 7m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    8h 50m
    0