Примјењиваће се стриктни епидемиолошки инспекцијски надзор

23.04.2020. 10:12
0
ИЗВОР: СРНА

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да ће се у вези са планираним ублажавањем мјера примјењивати стриктни епидемиолошки инспекцијски надзор, односно да ће све претходне рестриктивне мјере, које се ублаже, имати могућност да се врате уколико се процијени да се епидемиолошка слика погоршава и повећава број новозаражених лица корона вирусом.

Шеранић је на конференцији за новинаре у Бањалуци у том смјеру прецизирао да ће ускоро бити усвојена уредба са законском снагом на Закон о заштити становништва од заразних болести, те да ће подразумијевати јасан инспекцијски надзор у периоду ублажавања мјера.

- Односиће се, прије свега, на коришћење личне заштитне опреме када је ријеч о пословним субјектима који буду предложени у смислу ублажавања мјера - рекао је Шеранић.

Он је појаснио да ће се у наредном периоду путем епидемиолошког инспекцијског надзора на седмичном нивоу пратити ситуација на плану ублажавања мјера.

Шеранић је рекао да ће ублажавање мјера у Српској зависити и од земаља региона, јер ће се у сусједним државама пратити епидемиолошка ситуација.

- За сада, задржаћемо постојећи систем епидемиолошког надзора и карантина када је ријеч о граници - навео је Шеранић.

Он је поновио да се грађани у смислу постепеног повратка нормалном животу и даље требају понашати одговорно, избјегавати било каква окупљања, носити маске и користити рукавице.

- Мораћемо се привићи на одређене нове услове у нашем понашању... И то све ће условити ублажавање мјера у наредном периоду. Дакле, то зависи од нас и нашег понашања у заједници - навео је Шеранић.

Када је ријеч и о ризицима у вези са предстојећим расписивањем локалних избора у БиХ и страначким радом на терену приликом прикупљања потписа, Шеранић је поновио да Српска на епидемиолошком плану прати препоруке међународних организација и оно што се у вези ублажавања мјера дешава у Европи и свијету.

- Овдашњи показатељи су добри. Имамо линеарни ток епидемије и сходно томе долазимо до могућности да ублажавамо мјере. Сви процјењујемо шта је најмањи ризик у овом тренутку, гдје можемо да ублажимо одређене мјере и тако се понашамо из седмице у седмицу активно пратећи ситуацију - рекао је Шеранић.

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Зељковић и остали крајем маја опет у судници Зељковић и остали крајем маја опет у судници
Најчитаније
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    23h 35m
    1
  • Партизан мијења име!
    16h 17m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    20h 50m
    0
  • Ухапшен Грузијац због пљачке два милиона марака у Бањалуци
    18h 24m
    2
  • Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
    19h 52m
    0