Припадници Полицијске управе Источно Сарајево у акцији добровољног даривања крви

26.07.2023. 11:34
0
ИЗВОР: katera.news

Припадници Полицијске управе Источно Сарајево данас су у Одјељењу за трансфузију крви у Јавној здравственој установи Болница „Србија“ добровољно даривали крв и на овај начин показали спремности за пружање помоћи у свим ситуацијама, као и своју хуману улогу.

Милан Божић, инспектор у Сектору полиције Полицијске управе Источно Сарајево, подсјетио је да је ријеч о традиционалном добровољном даривању крви које Министарство унутрашњих послова Републике Српске организује у сарадњи са Заводом за трнсфузију и трансфузијску медицину Републике Српске.

На тај начин, додаје, промовише се један од основних постулата и принципа у раду Министарства – начело хуманости.

- Пратећи потребе за драгоцјеном течношћу, одазвали смо се овој акцији и на тај начин помогли грађанима – наводи Божић, који је крв даровао преко 30 пута.

Како каже Јелена Стојановић Лукић, шеф Службе трансфузије у Болници „Србија“, од понедјељка се јавило око двадесетак припадника Полицијске управе Источно Сарајево, а ријеч је о редовним добровољним даваоцима крви.

Стојановић Лукић истиче да су залихе крви у овој болници задовољавајуће.

- Јако смо задовољни, изгледа да ће љето ове године проћи без проблема. У петак смо имали акцију добровољног даривања крви, а након ове, имамо најављену акцију на коју је већ пријављен већи број давалаца. Обично је љети и у јануару смањен број давалаца, али ево, ове године ћемо направити преседан. Тиме ће се смањити притисак на пацијенте који се лијече у нашој установи, али и на све пацијенте Сарајевско-романијске регије које очекују оперативни захвати у Бањој Луци и Фочи – навела је она.

Слика

Фото: katera.news

Према њеним ријечима, ова служба одлично сарађује са Удружењем добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије.

- Никад не знамо колико ћемо јединица потрошити у наредних седам дана, као ни шта се све може издешавати. Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије нам је увијек на располагању и да доведу даваоце у службу, али и да организују непланиране акције – рекла је она.

Госпава Пејић, предсједник регионалног Удружења добровољних давалаца крви, подсјетила је на једну посебну, меморијалну акцију у част погинулих бораца са подручја Војковића, Грлице и Крупца.

- Ријеч је о специфичној акцији, какву до сада нисмо радили. Акција је посвећена одбрани Војковића, Грлице и Крупца, а према податку да је 217 мјештана страдало, циљ нам је да, кроз давалаштво, покажемо да се живот на тим просторима продужава – рекла је она.

Пејићева је напоменула да ће се акција добровољног даривања крви одржати 3. августа од 8.00 до 14.00 часова у просторијама спортске дворане Основне школе „Алекса Шантић“ у Војковићима.

- На овај начин желимо да покажемо да патриотизам може бити кроз љубав, али и даровање крви. Поносни смо што ћемо моћи на овакав начин споменути људе који су одбранили те просторе – закључила је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    14h 7m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    12h 9m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    11h 2m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    11h 7m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    10h 10m
    1