Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo u akciji dobrovoljnog darivanja krvi

26.07.2023. 11:34
0
IZVOR: katera.news

Pripadnici Policijske uprave Istočno Sarajevo danas su u Odjeljenju za transfuziju krvi u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica „Srbija“ dobrovoljno darivali krv i na ovaj način pokazali spremnosti za pružanje pomoći u svim situacijama, kao i svoju humanu ulogu.

Milan Božić, inspektor u Sektoru policije Policijske uprave Istočno Sarajevo, podsjetio je da je riječ o tradicionalnom dobrovoljnom darivanju krvi koje Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje u saradnji sa Zavodom za trnsfuziju i transfuzijsku medicinu Republike Srpske.

Na taj način, dodaje, promoviše se jedan od osnovnih postulata i principa u radu Ministarstva – načelo humanosti.

- Prateći potrebe za dragocjenom tečnošću, odazvali smo se ovoj akciji i na taj način pomogli građanima – navodi Božić, koji je krv darovao preko 30 puta.

Kako kaže Jelena Stojanović Lukić, šef Službe transfuzije u Bolnici „Srbija“, od ponedjeljka se javilo oko dvadesetak pripadnika Policijske uprave Istočno Sarajevo, a riječ je o redovnim dobrovoljnim davaocima krvi.

Stojanović Lukić ističe da su zalihe krvi u ovoj bolnici zadovoljavajuće.

- Jako smo zadovoljni, izgleda da će ljeto ove godine proći bez problema. U petak smo imali akciju dobrovoljnog darivanja krvi, a nakon ove, imamo najavljenu akciju na koju je već prijavljen veći broj davalaca. Obično je ljeti i u januaru smanjen broj davalaca, ali evo, ove godine ćemo napraviti presedan. Time će se smanjiti pritisak na pacijente koji se liječe u našoj ustanovi, ali i na sve pacijente Sarajevsko-romanijske regije koje očekuju operativni zahvati u Banjoj Luci i Foči – navela je ona.

Slika

Foto: katera.news

Prema njenim riječima, ova služba odlično sarađuje sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije.

- Nikad ne znamo koliko ćemo jedinica potrošiti u narednih sedam dana, kao ni šta se sve može izdešavati. Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije nam je uvijek na raspolaganju i da dovedu davaoce u službu, ali i da organizuju neplanirane akcije – rekla je ona.

Gospava Pejić, predsjednik regionalnog Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi, podsjetila je na jednu posebnu, memorijalnu akciju u čast poginulih boraca sa područja Vojkovića, Grlice i Krupca.

- Riječ je o specifičnoj akciji, kakvu do sada nismo radili. Akcija je posvećena odbrani Vojkovića, Grlice i Krupca, a prema podatku da je 217 mještana stradalo, cilj nam je da, kroz davalaštvo, pokažemo da se život na tim prostorima produžava – rekla je ona.

Pejićeva je napomenula da će se akcija dobrovoljnog darivanja krvi održati 3. avgusta od 8.00 do 14.00 časova u prostorijama sportske dvorane Osnovne škole „Aleksa Šantić“ u Vojkovićima.

- Na ovaj način želimo da pokažemo da patriotizam može biti kroz ljubav, ali i darovanje krvi. Ponosni smo što ćemo moći na ovakav način spomenuti ljude koji su odbranili te prostore – zaključila je ona.

Komentari 0
Povezane vijesti
U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo U avgustu manje krivičnih djela, jedno lice smrtno stradalo
Rad na pronalasku izvršioca oštećenja vozila u Sokocu Rad na pronalasku izvršioca oštećenja vozila u Sokocu
Lice iz Sarajeva uhapšeno zbog iznude Lice iz Sarajeva uhapšeno zbog iznude
Najčitanije
  • Major Milan Tepić i Stojadin Mirković - vojnici do posljednjeg daha
    2h 13m
    0
  • Zaplijenjeno više od pet kilograma droge, uhapšena dva muškarca
    21h 10m
    0
  • Stručnjaci upozoravaju: Parkiran automobil nije poželjno ostaviti u brzini
    13h 41m
    2
  • Otkrivena spomen-ploča povodom 30 godina od osnivanja ratne bolnice
    15h 31m
    3
  • Pronađena garaža puna oružja, dvojac pokušao pobjeći iz Srbije
    14h 45m
    0