Припремите бразилску лимунаду, освјежавајући напитак за топле дане

04.07.2023. 15:27
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Бразилска лимунада наметнула се као пиће љета - необична је, али врло складна комбинација њежног укуса кондензованог млијека и освјежавајуће лимете.

Другачијег је укуса од класичне лимунаде јер има пјенасти елемент који долази од додатка кондензованог млијека, али са веома добро избалансираном равнотежом пуноће укуса и опорости.

За припрему овог напитка користи се лимета са кором. Цијеле лимете мијешају се са водом и ледом како би се створила база пића. Међутим, нема потребе за бригом јер кондензовано млијеко прикрива горчину која долази од коре.

Бразилци овај освјежавајући напитак називају и швајцарска лимунада. Постоји неколико теорија о томе зашто се у Бразилу често користи овај назив. Већина вјерује да је то због додатка кондензованог млијека, које се некада увозило из Швајцарске. Други вјерују да је то јер је, наводно, власник ресторана који ју је направио био швајцарског поријекла. На крају, постоји гласина да је пиће направила угоститељска школа која се налази у Швајцарској.

Рецепт

Састојци:

2 лимете

3 шоље воде

пола шоље шећера

3 супене кашике кондензованог млијека

коцкице леда

Припрема:

Нарежите лимете на четвртине и убаците у блендер. Додајте воду и шећер у блендер и блендајте пазећи да не претјерате како укус не би постао превише горак. Проциједите овај сок кроз ситно сито да бисте уклонили кору. Затим, улијте у блендер добијени сок од лимете, додајте заслађено кондензовано млијеко и лед, а потом опет блендајте док све не постане глатко. Улијте сок у чашу, додајте неколико коцкица леда и бразилска лимунада је спремна за испијање.

Алтернативе за рецепт

Други заслађивачи: ако желите да избјегнете рафинисани шећер, пробајте да засладите бразилску лимунаду медом, јаворовим сирупом или сирупом агаве.

Убаците биљке: листићи свјежих зачинских биљака могу побољшати арому, а уједно и декорисати пиће. Свјеж босиљак и мента су омиљени укуси који се слажу уз ову лимунаду.

Направите је без лактозе: пуномасно кокосово млијеко је одлична алтернатива за кондензовано млијеко.

Направите алкохолну верзију за одрасле, можете додати чашицу вотке или рума у лимунаду и направити љетни коктел.

Коментари 0
Повезане вијести
Кромпир у медној маринади Кромпир у медној маринади
Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо Поврће богато гвожђем, идеално за све оне који не једу месо
Посна брза чорба Посна брза чорба
Најчитаније
  • Мошти четири српска светитеља стигле у Храм Светог Саве
    13h 53m
    0
  • Програм прославе славе Храма Светог Василија Острошког
    23h 57m
    0
  • Најављени прекиди електричне енергије
    1h 17m
    0
  • Велики успјех нашег тенисера Николе Голијанина
    21h 24m
    0
  • Нађа Рудакијевић, ученица ОШ „Петар Петровић Његош“, награђена на ликовном конкурсу Црвеног крста
    20h 42m
    0