Pripremite brazilsku limunadu, osvježavajući napitak za tople dane

04.07.2023. 15:27
0
IZVOR: nezavisne.com

Brazilska limunada nametnula se kao piće ljeta - neobična je, ali vrlo skladna kombinacija nježnog ukusa kondenzovanog mlijeka i osvježavajuće limete.

Drugačijeg je ukusa od klasične limunade jer ima pjenasti element koji dolazi od dodatka kondenzovanog mlijeka, ali sa veoma dobro izbalansiranom ravnotežom punoće ukusa i oporosti.

Za pripremu ovog napitka koristi se limeta sa korom. Cijele limete miješaju se sa vodom i ledom kako bi se stvorila baza pića. Međutim, nema potrebe za brigom jer kondenzovano mlijeko prikriva gorčinu koja dolazi od kore.

Brazilci ovaj osvježavajući napitak nazivaju i švajcarska limunada. Postoji nekoliko teorija o tome zašto se u Brazilu često koristi ovaj naziv. Većina vjeruje da je to zbog dodatka kondenzovanog mlijeka, koje se nekada uvozilo iz Švajcarske. Drugi vjeruju da je to jer je, navodno, vlasnik restorana koji ju je napravio bio švajcarskog porijekla. Na kraju, postoji glasina da je piće napravila ugostiteljska škola koja se nalazi u Švajcarskoj.

Recept

Sastojci:

2 limete

3 šolje vode

pola šolje šećera

3 supene kašike kondenzovanog mlijeka

kockice leda

Priprema:

Narežite limete na četvrtine i ubacite u blender. Dodajte vodu i šećer u blender i blendajte pazeći da ne pretjerate kako ukus ne bi postao previše gorak. Procijedite ovaj sok kroz sitno sito da biste uklonili koru. Zatim, ulijte u blender dobijeni sok od limete, dodajte zaslađeno kondenzovano mlijeko i led, a potom opet blendajte dok sve ne postane glatko. Ulijte sok u čašu, dodajte nekoliko kockica leda i brazilska limunada je spremna za ispijanje.

Alternative za recept

Drugi zaslađivači: ako želite da izbjegnete rafinisani šećer, probajte da zasladite brazilsku limunadu medom, javorovim sirupom ili sirupom agave.

Ubacite biljke: listići svježih začinskih biljaka mogu poboljšati aromu, a ujedno i dekorisati piće. Svjež bosiljak i menta su omiljeni ukusi koji se slažu uz ovu limunadu.

Napravite je bez laktoze: punomasno kokosovo mlijeko je odlična alternativa za kondenzovano mlijeko.

Napravite alkoholnu verziju za odrasle, možete dodati čašicu votke ili ruma u limunadu i napraviti ljetni koktel.

Komentari 0
Povezane vijesti
Recept za tri leće sa grizom Recept za tri leće sa grizom
Recept za pitu svaštaru Recept za pitu svaštaru
Recept za pica-mafine Recept za pica-mafine
Najčitanije
  • Ragib Halilović – Heroj sa Grbavice
    14h 35m
    7
  • Selo koje je prokleo car Lazar i danas živi kletvu
    14h 40m
    1
  • Pet lica povrijeđeno u saobraćajnoj nezgodi na putu Ljubogošta - Podromanija
    15h 32m
    0
  • Saobraćajna nezgoda na putu Ljubogošta-Podromanija
    15h 46m
    0
  • Nagrađeni pobjednici konkursa povodom obilježavanja Dana Prve sarajevske mehanizovane brigade
    9h 8m
    0