Припремите организам за одбрану од вируса

20.03.2020. 09:27
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Здрав и снажан имунитет прва је линија одбране од било какве инфекције, па тако и вирусне.

Постоје намирнице које циљано можете увести у прехрану које помажу у борби против вируса.

Како ојачати имунитет и вратити енергију

Лоша прехрана и претјерано конзумирање алкохола слабе имунолошки систем, али постоје начини за његово побољшање. Врло битно за јачање имунитета је позитивно размишљање. Понекад се можете осјећати болесно или чак и разбољети се само због тога што мислите да бисте се могли разбољети. Нервни систем има директну повезаност с имунолошким ћелијама, а неурони у мозгу могу послати позитивну или негативну поруку тим ћелијама зависно од стања вашег ума и начина на који размишљате. То значи да, ако сте потиштени, веће су шансе за инфекцију.

Једите месо 

Довољан унос протеина, као и воћа и поврћа најједноставнији је начин за јачање имунитета. Особе које не једу месо, попут вегетаријанаца или они који су на дијети која га искључује имају слабији имунитет. Просјечној одраслој особи треба 40 до 60 грама протеина дневно. Осим меса, унос протеина можете повећати јајима, сиром, млијеком и орашастим плодовима. Међутим, месо је додатно богато селеном и цинком, два минерала неопходна за имунолошки систем.

Нека вашим ногама и носу увијек буде топло

Ваша бака је имала право, умотајте се у топло и на тај начин ћете се заштитити од грипа, међутим, научници вјерују како је посебно важно не прехладити нос. Наши носови су прва линија обране имунолошког система. Смрзавање носа успорава функцију длачица које прочишћавају и спречавају улазак бактерија и вируса у организам.

Спавајте умјерено како бисте ојачали имунитет

Док већина људи мисли да ће се осјећати боље након добро проспаване ноћи, умјереност у спавању јача организам. Истраживања су показала како након неколико ноћи у којима сте мање спавали него иначе имунитет расте. Али ако сте под стресом, недостатак сна учиниће вас рањивима и склонима грипу и прехлади.

Немојте се ослањати искључиво на витаминске таблете

Гутање велике количине витаминских таблета вјероватно неће смањити шансе инфекције. Много је важније здраво се хранити и у прехрану увести намирнице богате витаминима. Некад се вјеровало како су витамини главни састојак који помаже здрављу, међутим данас је јасно да, осим витамина и минерала у намирницама, постоје други састојци једнако важни за организам.

Не држите дијету

Док дебљина повећава ризик инфекција, yо-yо дијете оштећују ваш имунолошки систем. Умјесто да непрестано покушавате с новим дијетама, одлучите се на здраву прехрану и здрав стил живота. Једите умјерено и вјежбајте.

Бијели лук је неизоставан

Иако га игноришемо јер је јаког и опојног мириса, лијек је готово за све. Може смањити холестерол и крвни притисак. У неким случајевима садржи чак и хемикалије које могу уништити ћелије рака.

Може ли ношење хируршке маске спријечити оболијевање од вируса

Хируршка маска користи се у многим земљама за превенцију оболијевања од вирусних зараза, а посебно у многољудним земљама за вријеме вирусних инфекција.

Међутим, инфектолози су скептични према маскама и кажу да оне једино спречавају да особе руком пренесу вирус у уста будући да просјечна особа у јавности дотакне своје лице па тако и уста 27 пута у минути.

Коментари 0
Повезане вијести
У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције
Спојите ове намирнице и ојачајте свој имунитет Спојите ове намирнице и ојачајте свој имунитет
Смајићева неће одговарати за вријеђање Војске Српске Смајићева неће одговарати за вријеђање Војске Српске
Најчитаније
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    23h 3m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    9h 2m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    7h 29m
    0
  • Радник пао са стуба и погинуо
    1h 56m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    9h 21m
    0