У припреми ново законско рјешење у Српској: Имунитет чува институције

24.11.2023. 09:32
1
ИЗВОР: glassrpske.com

Високи представник Педи Ешдаун ставио је 2002. године ван снаге у Републици Српској Закон о имунитету, а онда и наметнуо своју верзију како би оставио простора да се против неких од највиших званичника, прије свега оних политички непослушних, може покренути судски поступак као једна врста казне.

Каже ово за “Глас Српске” адвокат Милан Петковић наводећи како је то највјероватније био један од главних мотива Ешдауна када је 2002. године одлучио да наметне закон према ком имунитет од кривичног гоњења имају само посланици, али не и други званичници које су грађани изабрали на изборима.

- Вјерујем да је он тада тај закон, у том облику, наметнуо како би што више ограничио и контролисао рад највиших званичника Републике Српске. Доношењем новог закона то морамо исправити - истакао је Петковић.

Категорично тврди да Република Српска има право и надлежност да донесе закон о имунитету и уреди ову област како сматра да је најбоље, а да буде у складу са правним поретком Републике Српске, али и БиХ. 

- У праву је све дозвољено, осим оног што је забрањено, а како ниједним актом није забрањено да неко лице има­ имунитет, онда нема никаквих правних препрека да се донесе једно овакво законско рјешење којим ће имунитет бити дат и предсједнику Републике, али и неким другим високим званичницима Српске како би се заштитиле функције које обављају, али и саме институције. Правно је логично да предсједник Српске има имунитет, јер је он биран од стране грађана на изборима, баш као и народни посланици. Због чега би посланици имали имунитет, а предсједник не, као што је сада случај - поручио је Петковић подржавајући иницијативу коју је покренуо предсједник Народне скупштине РС Ненад Стевандић који је изјавио како је припрема овог законског документа завршена, те да би се ускоро могла наћи пред посланицима.  

Образлажући због чега се одлучио на овај корак, предсједник највишег законодавног тијела у Републици Српској рекао је како се то ради да би се, прије свега, заштитиле све институције које у пракси спроводе одлуке усвојене у Народној скупштини. Како је истакао, на овај начин ће се спријечити сви будући покушаји вођења монтираних судских процеса против званичника Републике Српске, као што је тренутно случај када је у питању предсједник Милорад Додик.

- Није нормално да сви посланици имају имунитет, а предсједник Српске, министри или, рецимо, директор “Службеног гласника” немају. Ми ћемо сада припремити закон о имунитету и изгласати га у Народној скупштини. И имаће имунитет и они који спроводе одлуке. И тако ће бити заштићени сви, а и предсједник Додик, јер може бити још процеса против њега - навео је Стевандић додајући да ће се ући у ову процедуру јер нигдје у Ешдауновој одлуци из 2002. године не стоји да власти Српске то не могу учинити.

Одлука из 2002.

Претходни Закон о имунитету укинуо је 2002. године високи представник Педи Ешдаун, али га је касније вратио. Ешдаун је у октобру  исте године наметнуо три одлуке о имунитету у БиХ, односно по једну за ентитетске, те заједнички ниво власти. Према овим одлукама од кривичног и грађанског поступка ослобођени су посланици и делегати свих парламената у БиХ, а од грађанске одговорности сви предсједници, потпредсједници и замјеници предсједника, као и министри у свим владама и у Савјету министара БиХ.

Пише: Вељко Зељковић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zalosno 24.11.2023. 10:13
    Radite vi samo na svojoj zastiti idioti a narod ste ostavili na cjedil. Treba narod zastiti od vas!
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    19h 54m
    0
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    21h 5m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    22h 31m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    22h 36m
    0
  • Света тајна Јелеосвећења у Храму Светог Василија Острошог у сриједу
    2h 45m
    0