Припремите сами кестен-пире

20.10.2022. 10:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Стигла је сезона кестена, многима омиљене јесење посластица, а који се убрајају у орашасте плодове као и бадеми, љешници и ораси, али оно што их разликује је нижи удио масти. Добра је вијест и да су кестени богати витамином Ц и калијумом те су одличан извор витамина Б6.

Њихова текстура и укус изразито су погодни у кулинарству па се кестен као намирница користи и у сланим и у слатким јелима - крем супа од кестена, рижото од кестена који се љуби с тартуфима, салате с кестеном, креме од кестена као прилог главним јелима, те посластице као што су торте и пите од кестена, али најпознатији је у комбинацији са шлагом у облику кестен-пиреа.

Како још можемо јести кестен-пире, а да није само са шлагом? Можемо га користити као намаз који ћемо ставити на тост или палачинке, као додатак доручку у јогурту и зобеној каши... Употреба је заиста широка, а једноставност припреме додатан је разлог да прионемо у израду кестен-пиреа.

Приликом куповине кестена потребног за припрему кестен-пира важно је да су плодови већи, сјајне површине и да су без рупица на љусци. Када их протресемо не би требало да имају шупљи звук. Након куповине кестена, треба их правилно припремити за израду пиреа. Како би добили 350 грама очишћених кестена биће вам потребно око 500 грама сирових. Можете их испећи у рерни или их скувати у води те огулити. Даљи поступак врло је једноставан. Кување кестена у млијеку, шећеру и ванилији те блендање у пире цијела су филозофија овог рецепта, а тачне кораке и количине доносимо у наставку.

Рецепт

Састојци:

350 г куваних или печених кестена

480 мл воде или млијека

1-2 кашике шећера

1 кашичица ванилин екстракта

Припрема:

На средње јакој ватри мијешајте млијеко са шећером док се не отопи. Додајте куване и ољуштене кестене и кашичицу ванилин екстракта и пустите да смјеса лагано кува 20 минута уз повремено мијешање, како не би загорјело. Затим кестене пребаците у блендер и пасирајте смјесу док не постане глатка, а  по потреби додајте и млијеко у којем су се кестени кували како бисте добили жељену густоћу. Смјесу након хлађења у фрижидеру чувајте у херметички затвореној посуди четири до пет дана или у замрзивачу и до два мјесеца. Послужите у чашама уз додатак шлага, а по жељи поспите мљевеним орашастим плодовима.

Коментари 0
Повезане вијести
Чај од кестена: Јесењи плод за љековити напитак Чај од кестена: Јесењи плод за љековити напитак
Стигла јесен Стигла јесен
Стиже јесен Стиже јесен
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 21m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 13m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 4m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    17h 49m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    8h 56m
    4