Природни прираштај годинама негативан, прогнозе нису оптимистичне

23.02.2024. 21:36
2
ИЗВОР: srpskainfo.com

Демографска слика у БиХ је прилично лоша, а да ће се тешко поправити природни прираштај показује и статистика.

Све је мање парова који изговарају судбоносно да, а све више оних који потписују папире за развод брака.

Разводи најчешћи у 5. деценији

Од брака руке дижу углавном особе које су у петој деценији живота. Генерално, из године у годину, повећава се број разведених. 2022.године број развода скочио је на 2 865. Статистички гледано, то је за око хиљаду више у односу на 1997. Разлог због ког је све лакше скинути бурму, између осталог је недостатак компромиса.

– Постоје добри и лоши разводи, а ми смо спојили да је све то добро. Нехтијење, неспособност мушкарца или жене да прећуте неке ствари, да поднесу неку жртву, сви можемо да имамо лош дан, лош период, да се међусобно и не познајемо. Проблем је кад брачни партнери уђу у озбиљну заједницу, а не познају се. Криза брака је увијек посљедица, узроци су увијек специфичнија ствар – рекао је социолог Владимир Васић.

Упоредо, све је мање оних који се одлучују стати на ‘луди камен’. Скоро 6 хиљада бракова више склопљено је 1997. године, него 2022. Као разлоге, стручњаци често помињу економску нестабилност, индивидуалну, али и друштвену. А у том исто друштву тренутно је на сцени ‘сукоб’ традиционалне и модерне жене. У трци за испуњењем свих очекивања, од школовања, запослења, осамостаљивања, помјерила се граница рађања првог дјетета, пише Н1.

– Родиље су нам све старије, прво дијете рађају са 29 године, прије неких десетак година биле су три године млађе него данас. На неки начин се показује да још увијек постоји тај стаклени строп кад је у питању каријера жена – рекла је директорица Агенције за статистику БиХ Весна Ћужић.

14.500 више умрлих него рођених у 2023.

Поржавајући подаци су и када се говори о природном прираштају, који је годинама негативан. Само у прошлој години 14 и по хиљада људи више је умрло, него што је рођено. Када се, уз све поменуто, дода и константно, дугогодишње исељавање становништва, очигледно је да је држава у незавидној ситуацији.

– Неминовно је да се у наредне двије три године мора провести попис становништва да видимо ново стање, да видимо колико је мање становника, што је евидентно у односу на 2013.годину и да на основу тога планирамо дугорочно, средњерочно и оно што је врло популарно краткорочно – рекао је демограф Амер Осмић.

Негативну слику, на тренутак би могло ублажити сазнање да је повећана просјечна старост умрлих. Но, знајући да су водећи узрок смрти кардиоваскуларне болести, и имајући у виду стресну свакодневницу у БиХ, прогнозе ипак нису оптимистичне.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Vlado 24.02.2024. 07:05
    Kada im dodas Nesica i narko DNS onda shvatis da smo bas dotakli dno.
  • Generic placeholder image
    Sonja 24.02.2024. 07:04
    Ovo je najbolji pokazatelj vlasti Milorada Dodika i SNSDa. Narod ode, drugi se ne radjaju, ostaju samo stranacki poltroni i penzioneri da glasaju. Dace Bog da odete sa vlasti
Повезане вијести
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 48m
    0
  • Преминуо Војислав Чаркић - наш добри прота Војо
    3h 46m
    8
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    12h 12m
    0
  • Годишњица смрти предсједника СФРЈ Јосипа Броза Тита
    10h 27m
    12
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    12h 6m
    0