Prirodni priraštaj godinama negativan, prognoze nisu optimistične

23.02.2024. 21:36
2
IZVOR: srpskainfo.com

Demografska slika u BiH je prilično loša, a da će se teško popraviti prirodni priraštaj pokazuje i statistika.

Sve je manje parova koji izgovaraju sudbonosno da, a sve više onih koji potpisuju papire za razvod braka.

Razvodi najčešći u 5. deceniji

Od braka ruke dižu uglavnom osobe koje su u petoj deceniji života. Generalno, iz godine u godinu, povećava se broj razvedenih. 2022.godine broj razvoda skočio je na 2 865. Statistički gledano, to je za oko hiljadu više u odnosu na 1997. Razlog zbog kog je sve lakše skinuti burmu, između ostalog je nedostatak kompromisa.

– Postoje dobri i loši razvodi, a mi smo spojili da je sve to dobro. Nehtijenje, nesposobnost muškarca ili žene da prećute neke stvari, da podnesu neku žrtvu, svi možemo da imamo loš dan, loš period, da se međusobno i ne poznajemo. Problem je kad bračni partneri uđu u ozbiljnu zajednicu, a ne poznaju se. Kriza braka je uvijek posljedica, uzroci su uvijek specifičnija stvar – rekao je sociolog Vladimir Vasić.

Uporedo, sve je manje onih koji se odlučuju stati na ‘ludi kamen’. Skoro 6 hiljada brakova više sklopljeno je 1997. godine, nego 2022. Kao razloge, stručnjaci često pominju ekonomsku nestabilnost, individualnu, ali i društvenu. A u tom isto društvu trenutno je na sceni ‘sukob’ tradicionalne i moderne žene. U trci za ispunjenjem svih očekivanja, od školovanja, zaposlenja, osamostaljivanja, pomjerila se granica rađanja prvog djeteta, piše N1.

– Rodilje su nam sve starije, prvo dijete rađaju sa 29 godine, prije nekih desetak godina bile su tri godine mlađe nego danas. Na neki način se pokazuje da još uvijek postoji taj stakleni strop kad je u pitanju karijera žena – rekla je direktorica Agencije za statistiku BiH Vesna Ćužić.

14.500 više umrlih nego rođenih u 2023.

Poržavajući podaci su i kada se govori o prirodnom priraštaju, koji je godinama negativan. Samo u prošloj godini 14 i po hiljada ljudi više je umrlo, nego što je rođeno. Kada se, uz sve pomenuto, doda i konstantno, dugogodišnje iseljavanje stanovništva, očigledno je da je država u nezavidnoj situaciji.

– Neminovno je da se u naredne dvije tri godine mora provesti popis stanovništva da vidimo novo stanje, da vidimo koliko je manje stanovnika, što je evidentno u odnosu na 2013.godinu i da na osnovu toga planiramo dugoročno, srednjeročno i ono što je vrlo popularno kratkoročno – rekao je demograf Amer Osmić.

Negativnu sliku, na trenutak bi moglo ublažiti saznanje da je povećana prosječna starost umrlih. No, znajući da su vodeći uzrok smrti kardiovaskularne bolesti, i imajući u vidu stresnu svakodnevnicu u BiH, prognoze ipak nisu optimistične.

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Vlado 24.02.2024. 07:05
  Kada im dodas Nesica i narko DNS onda shvatis da smo bas dotakli dno.
 • Generic placeholder image
  Sonja 24.02.2024. 07:04
  Ovo je najbolji pokazatelj vlasti Milorada Dodika i SNSDa. Narod ode, drugi se ne radjaju, ostaju samo stranacki poltroni i penzioneri da glasaju. Dace Bog da odete sa vlasti
Povezane vijesti
BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca BiH za deceniju ostala bez skoro 50.000 srednjoškolaca
U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a U BiH stižu EUFOR trupe iz strateške rezerve NATO-a
Bez lične karte oko 248.000 građana u BiH Bez lične karte oko 248.000 građana u BiH
Najčitanije
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  20h 14m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  23h 38m
  0
 • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
  10h 44m
  0
 • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
  19h 7m
  0
 • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
  10h 25m
  0