Приштина наставља кампању преотимања српског културног насљеђа

15.07.2022. 18:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Министарство културе и информисања Србије саопштило је да Приштина наставља са бесмисленим захтјевима за "враћање" културног насљеђа, што није ништа друго него наставак кампање преотимања српског културног насљеђа и његове злоупотребе у конструисању непостојеће државности и културног идентитета такозваног Косова.

Лажна брига привремених институција у Приштини о културном насљеђу, које покушавају да преотму и присвоје као насљеђе непостојеће државе, најбоље се показује упорним негирањем угрожености српског манастира Високи Дечани, иако је та угроженост очигледна и поново потврђена у извјештају организације "Европа ностра", наводи Министарство.

Истиче се да привремене институције у Приштини не само да ништа нису предузеле како би се угроженост тог манастира умањила, већ и даље одбијају да спроведу одлуку чак и сопствених институција којом је потврђено власништво манастира над 24 хектара земљишта, а наставља се и са додатним угрожавањем манастира изградњом пута кроз заштићену зону манастира.

Министарство културе и информисања Србије указује да је дуга историја скрнављења, уништавања, угрожавања и покушаја преотимања српског културног насљеђа на Косову и Метохији.

У протекле 22 године на овом простору је уништено и оштећено више од 136 цркава и манастира, више од 5.000 надгробних споменика, а уништено је, или украдено 10.000 икона, црквено-умјетничких и богослужбених предмета.

Како подсјећају из Министарства, 2006. године, због нестабилне безбједносне ситуације на Косову и Метохији, српски православни манастири Грачаница, Високи Дечани, Пећка Патријаршија и Црква Богородице Љевишке уписани су на Листу свјетске баштине у опасности.

Организација за заштиту културног насљеђа "Европа ностра" саопштила је 13. јула да манастир Високи Дечани на Косову и Метохији остаје на Листи седам најугроженијих објеката културне баштине у Европи.

Овај српски православни манастир из 14. вијека уврштен је на Листу седам најугроженијих мјеста културне баштине у Европи 2021. године, а приликом прошлонедјељне посјете Косову и Метохији, представници "Европа ностре" утврдили су да ни годину дана након објављивања листе нису ријешени главни проблеми због којих су Високи Дечани угрожени у знатној мјери, наведено је у саопштењу ове организације.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот Приштина организује референдум, Срби најавили бојкот
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    8h 17m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    7h 1m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    23h 14m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 28m
    0
  • У Неуму упецан најопаснији морски пас Јадрана
    21h 47m
    0