Приштинске власти одложили изградњу Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“

19.08.2020. 20:09
0
ИЗВОР: Srna

Објекат Дневног центра „Подржи ме – 9. јануар“ у Косовској Митровици, чију изградњу преко бањалучког Одбора за помоћ Косову и Метохији финансирају грађани и институције Републике Српске, данас није предат на употребу, с обзиром да је радове одложила пандемија и забрана уласка у јужну српску покрајину предсједнику Одбора Милораду Арлову.

Осим завршетка изградње Дневног центра, каже Арлов, стале су и многе друге активности Одбора, укључујући реализацију акције „Спојимо српску дјецу са Косова и Метохије и Републике Српске“, додјелу стипендија дјеци школског узраста и донација најгуроженијим породицама и братствима и сестринствима са Косова и Метохије.

Арлов је рекао Срни да је на објекту Дневног центра у протеклих годину дана, од када траје ова хуманитарна акција, завршено више од 70 одсто радова предвиђених пројектом.

-Потребно је још унутрашње уређење – гријање, подови, керамика, санитарије, лифт за дјецу са сметњама у ходању, односно нешто мање од 80.000 евра да објекат завршимо и предамо на употребу- рекао је Арлов.

Он је навео да ће унутрашње опремање, како је обећано из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, помоћи држава Србија.

Арлов је рекао да је било предвиђено да Дневни центар, који је намијењен за више од 140 дјеце и младих са потешкоћама у развоју, буде предат на употребу Удружењу „Подржи ме“ из Косовске Митровице на Преображење Господње, али да је то одгођено до даљег.

Он је подсјетио да му је у јуну Косовска полицијска служба забранила улазак на Косово и Метохију, уз несхватљиво образложење да својим дјеловањем угрожава националну и здравствену безбједност на Косову.

Арлов је рекао да су радови на објекту Дневног центра у Косовској Митровици тренутно стали и због става приштинских институција да свака врста улагања у српским срединама мора ићи преко трезора Народне банке Косова.

Он каже да посебну захвалност дугује власнику грађевинског предузећа „Инвест 1980“ из Косовске Митровица, бројним грађанима и институцијама Републике Српске који су помогли изградњу Дневног центра.

-Фирма `Инвест` била је спремна да заврши објекат без претходно уплаћеног аванса, уз прихватање гаранције да ће им бити пренесен сваки евро прикупљен донацијама, чиме су, уз одрицање од трошкова накнаде за уложени рад, постали највећи донатори у изградњи Дневног центра- истиче Арлов.

Он очекује реализацију обећане помоћи фирме „Гријање инвест“ са Пала када је ријеч о увођењу гријања у објекат Дневног центра, чиме би изградња објекта, без опремања, била приведена крају.

-Позивамо све хумане људе, институције и привредне субјекте у Републици Српској да се укључе и помогну у прикупљању недостајући средстава за градњу Дневног центра- рекао је Арлов.

Објекат Дневног центра површине је 714 метара квадратних, укупне вриједности око 280.000 евра, у шта је урачунат и откуп земљишта са трошковима израде пројектне документације и добијања грађевинске и других дозвола, прикључење на водовододну и канализациону мрежу, струја и све оно што подразумијева завршну фазу опремања објекта.

Коментари 0
Повезане вијести
Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца Претучена двојица Срба у Бошњачкој махали, ухапшена тројица Албанаца
У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици У понедјељак велики протестни скуп Срба у Косовској Митровици
Стотине грађана у реду за петицију за смјену нелегалних власти Стотине грађана у реду за петицију за смјену нелегалних власти
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 26m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 54m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 27m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 19m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 27m
    0