Приватне лабораторије не могу вршити тестирања на вирус корона

12.03.2020. 20:41
0
ИЗВОР: ATV

Једини релевантан налаз је онај који долази из Универзитетског клиничког центра или Института за јавно здравство Републике Српске, поручује министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Ален Шеранић каже, једино те лабораторије имају потврде и из Свјетске здравствене организације да су налази који се тамо раде исправни. Приватне лабораторије нису мјесто за тестирање узорака на вирус корона. Оне нису нити овлашћене, нити стручне за такве врсте испитивања, тврди Шеранић.

- Молим грађане, односно, у овом тренутку више не молим, нити апелујем, сада тражим да се лабораторијски налази не раде у приватним лабораторијама, јер то није мјесто које нам гарантује да је налаз валидан када је у питању дефинисање саме позитивности или негативности на коронавирус. Здравствени професионалци ће процијенити да ли сте или нисте у потреби, сходно епидемиолошкој анализи и вашем здравственом стању, да урадите такву врсту налаза. Микробиолошке анализе се обављају на референтним мјестима -рекао је Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Ако се неко оглуши на забрану и одлучи обављати тестирање у приватној лабораторији, слиједе високе казне, порука је и Инспектората Републике Српске. Здравствени инспектори су већ на терену, те утврђују који приватници су нудили ту врсту тестирања.

- Ми смо данас упутили здравствене инспекторе на терен како би утврдили која лабораторија је огласила такву понуду и да ли је до сада вршено тестирање. Након што се изврши обилазак терена, имаћемо и информацију о којем тачно субјекту је ријеч и да ли је до сада било те врсте тестирања. Према Закону о здравственој заштити приватним лабораторијама је забрањено обављање микробиолошке дјелатности и за исто је прописана прекршајна казна у износу од 10.000 КМ до 100.000 КМ - истакла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

Тестирања обавља Универзитетски клинички центар Републике Српске за своје пацијенте, док за пацијенте из других болница тестирање врши Институт за јавно здравство Републике Српске. Управо је Институт, кажу из Инспектората, свим здравственим установама у Републици Српској благовремено упутио препоруке за поступање с циљем раног откривања болести, што укључује и критеријуме и процедуре за тестирање узорака у овлаштеној лабораторији.  

Коментари 0
Повезане вијести
Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење Скакавац: Министар Шеранић изнио неистине, постоји сва документација за Милошево лијечење
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
У Њемачкој се предлаже поновно ношење маски У Њемачкој се предлаже поновно ношење маски
Најчитаније
  • Хавана - торта над тортама
    10h 22m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву исплаћена плата од 246.506 KM
    6h 39m
    0
  • Заборављени коријени: Манастир Липље - Теслић (ВИДЕО)
    9h 30m
    0
  • Детаљи несреће на Златибору: Дјечак се утопио на базену
    23h 31m
    0
  • Данас откривање и освештање споменика “Бели анђео” у Источном Новом Сарајеву
    10h 20m
    0