Привредна комора Републике Српске тражи укидање пореза на топли оброк

29.06.2022. 21:33
1
ИЗВОР: srpskainfo.com

Привредна комора Репубике Српске тражи од Владе да по хитном поступку укине порез на исплату топлог оброка и регреса радницима.

Имајући у виду да се посљедњим повећањем најнижа плата значајно приближила просјечној плати у Републици Српској, што додатно оптерећује политику одређивања плата у привреди, јер негативно утиче на мотивацију висококвалификоване радне снаге и ствара додатни притисак у овом правцу, неопходно је хитно дефинисати мјере које ће створити услове за растерећење пословних субјеката пореских давања – закључак је Управног одбора Привредне коморе Републике Српске.

Зато Управни одбор Коморе предлаже да се ураде измјене и допуне Закона о порезу на доходак – по хитном поступку, на начин да се у пореска ослобађања уврсте регрес и топли оброк у случајевима када привредни субјекти не обављају самостално припрему топлог оброка, нити користе услуге кетеринга до одређеног износа или процента.

– Додатно сматрамо да је због равноправнијег система опорезивања потребно дефинисати и увести платне разреде приликом опорезивања пореза на доходак, по узору на државе региона –  Хрватску и Словенију – став је асоцијације привредника.

Повећање трошкова

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, за Српскаинфо каже да се привредници суочавају с великим проблемом јер је повећање најниже плате дошло на половини године, када је реализација уговора у току и који се не могу промијенити тек тако.

– Дакле, имамо изненадно повећање трошкова, а с друге стране, не можемо повећати цијене према купцима, посебно онима на ино тржишту. Зато је Управни одбор анализирао шта се све може урадити да се привреда растерети што прије – објашњава Ћорић.

Осим тога, како каже, сви запослени у привреди очекују повећање плата од најмање 10 одсто, односно за онолико колико су повећања примања у јавном сектору.

– То је притисак и већина привредних предузећа то не може да уради – тврди Ћорић.

Суштина захтјева привредника је, како каже, да се мора наставити с активностима послије повећања најниже плате и повишица у јавном сектору.

Ћорић додаје да из Владе Републике Српске немају повратну информацију на захтјеве које су објелоданили 17. јуна. Влада Републике Српске је повећала најнижу плату са 590 на 650 КМ.

Питања о захтјевима привредника смо упутили у Министарство финансија али одговоре нисмо добили.

Усклађивање пореских политика

Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Репубике Српске, не дијели мишљење са колегама из Привредне коморе Републике Српске.

– Постоји договор између влада Републике Српске и ФБиХ да се иде на смањење изузетака од пореског ослобађања. У ФБиХ је сада исплата топлог оброка и регреса неопорезива, а код нас је исплата опорезива али је мања пореска стопа. Зато су се двије владе договориле да укину те изузетке како би имали сличну пореску политику. Влада Републике Српске је већ кроз претходне реформе смањила своју пореску стопу, па није за очекивати да дође до растерећења на исплату топлог оброка и регреса. Тако да ће, вјероватно, у ФБиХ опорезовати топли оброк и регрес – истиче Тривић.

Осим тога, пореско растерећење би створило само, како оцјењује, додатан простор за сиву зону.

– У ФБиХ има доста примјера да радник као прима 500 КМ плату и исто толико топлог оброка, што је нереално – објашњава Тривић.

Он сматра да би било реалније измијенити Закон о подстицајима на раст плата у корист привреде.

– Цијелом приватном сектору, без обзира која дјелатност је у питању, враћа се 70 одсто од повећања плате раднику. Ту би требало тражити повољније услове – сматра Тривић.

Привредници Републике Српске сматрају да би Влада Републике Српске требало и хитно да примјени принцип управљања у кризним ситуацијама “јер је ситуација близу проглашења ванредног стања” и посветити се формирању кризног менаџмента на нивоу Републике Српске.

– Циљ је хитно дјеловање, дефинисање мјера за ублажавање посљедица кризе, измјене прописа и доношења одлука које би утицале на смањење негативних утицаја и пружање подршке опоравку привреде. Уколико се процијени да је то неопходно, рјешење може бити и у увођењу ванредног стања као начина за олакшано доношење одлука у циљу брзог дјеловања и очувања привреде Републике Српске, по узору на Републику Мађарску – предлажу привредници.

ОЧЕКИВАЛИ СУСПЕНЗИЈУ АКЦИЗА

Перо Ћорић, предсједник Привредне коморе Републике Српске, каже да су привредници очекивали да ће бити привремено замрзнуте акцизе на гориво.

– Нажалост, то се није десило. При томе, све земље ЕУ повлаче одређене потезе и субвенционишу становништво, а овдје се неке ствари нису десиле, што је забрињавајуће – истиче Ћорић.

По свему судећи, како додаје, Европска унија ће сигурно бити у енергетским проблемима од јесени, што ће да изазове ланчану реакцију на репроматеријале, отежане услове пословања…

Управни одбор Привредне коморе Републике Српске је тражио да се као мјера подршке привреди у условима тренутне кризе суспендује наплата акцизе (путарине као врсте индиректног пореза) за путеве, те за изградњу аутопутева и изградњу и реконструкцију других путева до краја године.

– На тај начин би дјелимично били ублажени негативни ефекти енергетске кризе који доводе до енормног скока цијена нафтних деривата – поручују привредници.

Аутор: Тијана Грујић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Branka 30.06.2022. 08:32
    Ne mogu vjerovati da neko ko je završio srednju ekonomsku školu, a kamo li fakultet - pa još ima i neko radno iskustvo...može da se "provaljuje" kao zadnji laik.
    Ili su, čim su nekako dobili diplome isključili mozak.
    Tamo gdje ne postoje razumni omjeri platnih razreda ne može postojati ni razumna ekonomija. Gdje nema čvrstih temelja, uz automatsko podešavanje indeksnih odnosa - nema ekonomije...nego sve češćih stihijskih intervencija kozmetičkog tipa...
    Političarenje je pomračilo um i izbrisalo iz sjećanja i najosnovnije postulate ekonomskog sistema?
    Ako je svaki ekonomski rezon prenebregnut ( a jeste)jer se ekonomski nepismena političarenja smatraju superiornim ( i to je evidentno ), moram da pitam - Kada ste tako sposobni i uspješni ...zašto se pola Bosne iselilo, a bar još pola radno sposobnih ubrzano odlazi ?
    Čime vi opravdavate raspon indeksnih poena za obračun plata 20, 30,40 i više ? Rezultatima ?
Повезане вијести
Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ Држави за ПДВ дугују више од 430 милиона КМ
Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол Свјетска здравствена организација тражи повећање пореза на алкохол
Власницима више станова већи порез Власницима више станова већи порез
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    23h 36m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    21h 35m
    1
  • Партизан мијења име!
    14h 17m
    4
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    23h 48m
    0
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 50m
    0