"Прогестерон" на рецепт за жене у поступку вантјелесне оплодње

15.12.2021. 13:13
0
ИЗВОР: СРНА

Фонд здравственог осигурања Републике Српске прецизирао је медицинску индикацију за лијек "прогестерон" и "дидрогестерон", који се налазе на Листи А лијекова који се издају на рецепт, како би свим женама које се налазе у поступку вантјелесне оплодње било омогућено прописивање овог лијека на рецепт, уколико им је потребан.

Ову измјену данас је усвојио Управни одбор Фонда, а на приједлог удружења породица које се боре са стерилитетом и почеће да се примјењује 15. јануара наредне године.

Осим ранијих индикација - пријетећег побачаја, опасности од пријевременог порођаја, превенције понављаних побачаја, наведена је и индикација да се лијек може прописати "у поступку вантјелесне оплодње", саопштено је из Фонда.

Из Фонда напомињу да ове лијекове на рецепт прописују гинеколози који имају уговор са Фондом, односно који имају шифру за прописивање лијекова на рецепт.

У Фонду подсјећају да су још 2018. године почели да финансирају лијек "утрогестан" и тиме значајно финансијски растеретили труднице, јер се овај лијек веома често прописује.

Управни одбор Фонда данас је усвојио и измјену чији је циљ да побољша доступност лијека "дорназа алфа раствор за распршивање", којег користе обољели од цистичне фиброзе.

Овај лијек Фонд набавља путем јавних набавки и за обољеле од цистичне фибризе доступан је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Будући да овај лијек углавном користе дјеца, те да родитељи са дјецом само због лијека не би путовали до УКЦ-а, Фонд је омогућио да се лијек за обољеле од ове болести убудуће подиже у апотеци у мјесту пребивалишта обољелих.

Ову измјену је иницирао Савез за ријетке болести и почеће да се примјењује од 15. јануара.

У Фонду наводе да су ове измјене настале у сарадњи Фонда и представника удружења пацијената, те напомињу да се дијалогом институција и представника удружења могу превазићи сви изазови.

Коментари 0
Повезане вијести
Несташица појединих лијекова у БиХ Несташица појединих лијекова у БиХ
Пријети ли нам велика несташица лијекова? Пријети ли нам велика несташица лијекова?
Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова Усвојен програм којим се омогућава надокнада трошкова пренаталних тестова
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    15h 32m
    0
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 35m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 7m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 54m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    21h 5m
    0