"Прогестерон" на рецепт за жене у поступку вантјелесне оплодње

15.12.2021. 13:13
0
ИЗВОР: СРНА

Фонд здравственог осигурања Републике Српске прецизирао је медицинску индикацију за лијек "прогестерон" и "дидрогестерон", који се налазе на Листи А лијекова који се издају на рецепт, како би свим женама које се налазе у поступку вантјелесне оплодње било омогућено прописивање овог лијека на рецепт, уколико им је потребан.

Ову измјену данас је усвојио Управни одбор Фонда, а на приједлог удружења породица које се боре са стерилитетом и почеће да се примјењује 15. јануара наредне године.

Осим ранијих индикација - пријетећег побачаја, опасности од пријевременог порођаја, превенције понављаних побачаја, наведена је и индикација да се лијек може прописати "у поступку вантјелесне оплодње", саопштено је из Фонда.

Из Фонда напомињу да ове лијекове на рецепт прописују гинеколози који имају уговор са Фондом, односно који имају шифру за прописивање лијекова на рецепт.

У Фонду подсјећају да су још 2018. године почели да финансирају лијек "утрогестан" и тиме значајно финансијски растеретили труднице, јер се овај лијек веома често прописује.

Управни одбор Фонда данас је усвојио и измјену чији је циљ да побољша доступност лијека "дорназа алфа раствор за распршивање", којег користе обољели од цистичне фиброзе.

Овај лијек Фонд набавља путем јавних набавки и за обољеле од цистичне фибризе доступан је у Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

Будући да овај лијек углавном користе дјеца, те да родитељи са дјецом само због лијека не би путовали до УКЦ-а, Фонд је омогућио да се лијек за обољеле од ове болести убудуће подиже у апотеци у мјесту пребивалишта обољелих.

Ову измјену је иницирао Савез за ријетке болести и почеће да се примјењује од 15. јануара.

У Фонду наводе да су ове измјене настале у сарадњи Фонда и представника удружења пацијената, те напомињу да се дијалогом институција и представника удружења могу превазићи сви изазови.

Коментари 0
Повезане вијести
ФЗО Републике Српске позива грађане да се пријаве за здравствено осигурање ФЗО Републике Српске позива грађане да се пријаве за здравствено осигурање
На листи нови лијекови и храна за обољеле од ријетких болести На листи нови лијекови и храна за обољеле од ријетких болести
Љекари дневно писали 15.240 рецепата Љекари дневно писали 15.240 рецепата
Најчитаније
 • Михаило Обреновић - Човјек који је Србију учинио најјачом војном силом на Балкану
  16h 10m
  0
 • Козара и Поткозарје - Српски Зид плача
  16h 32m
  0
 • У Сарајеву мушкарац насмрт избо млађег брата
  15h 33m
  0
 • Марко Трифковић из Источног Сарајева матурским радом надмашио наставни план и програм (ФОТО)
  6h 38m
  1
 • У школи у Швајцарској дјеца газила заставу Србије (ВИДЕО)
  12h 29m
  0