Проглашењем најбољих и концертом побједника завршен "Акордеон арт плус"

02.06.2023. 18:48
1
ИЗВОР: srna.rs

Тринаести интернационални фестивал хармонике "Акордеон арт плус", који је окупио учеснике и чланове жирија из 11 земаља, данас је свечано затворен у Источном Сарајеву додјелом признања и награда и концертима најуспјешнијих.

Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа рекла је новинарима да је посјета током трајања фестивала била више него задовољавајућа, додајући да су оправдали ниво који су задали себи још прошле године, која је исто била врло успјешна.

- Огромна посјећеност је била на свим концертним дешавањима, као и такмичарским. Драго намје због тога и очигледно је да смо учинили велику ствар у погледу популаризације класичне музике путем нашег фестивала и развијања интересовања средине у којој живимо - истакла је Жужа.

Она је захвалила члановима стручног жирија, такмичарима, њиховим родитељима и професорима, као и гостима.

- Додијелили смо велики број лауреатских награда. Био је и сасвим солидан број првих награда што говори у прилог томе да је класична музика у експанзији у нашој средини и то тако треба да остане. Потребно је да се и даље развија ниво интересовања и свијести дјеце и младих о правим и истинским вриједностима и у континуитету унапређују у временима која долазе - поручила је Жужа.

Једанаестогодишњи Карло Љубојевић из Осијека, у класи Домагоја Мараса, истакао је да му је учешће на фестивалу ново искуство, јер је први пут први у категорији такмичења, односно лауреат.

- Ово је први пут да сам отишао у другу државу на такмичење. Стварно ми је част што сам овдје могао доћи и сви смо се добро забавили, родитељи, професор и пријатељи и било ми је јако добро - истакао је Љубојевић.

На затварању фестивала проглашени су побједници у оквиру дисциплина клавир, клавирски дуо и клавирски практикум. Након тога услиједио је концерт побједника, а од 18.00 часова предвиђено је проглашење побједника у дисциплинама хармоника варијете, оркестри хармоника и камерни ансамбли, те завршни концерт побједника.

На отварању фестивала, у уторак 30. маја, уприличен је наступ камерних ансамбала и Оркестра хармоника Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву под руководством Дражана Косорића.

У оквиру Фестивала одржано је и пето Међународно такмичење пијаниста, а публика је имала прилику да ужива у концертима руског пијанисте Андреја Гуњина и италијанског акордеонисте Самуела Теларија.

На "Акоредон арт плусу" ове године је било 300 такмичарских пријава, а директних учесника у фестивалу заједно са члановима жирија и гостима 400. Мајсторски курс из хармонике одржао је професор Клаудијуш Баран из Пољске, а из клавира Срђан Чалдаровић из Хрватске.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Сарајлија 02.06.2023. 21:00
  Свака част Музичкој академији Источног Сарајева на промоцији овога града и Републике Српске на укупном доприносу перцепцији овог простора у културном доприносу Регији, БиХ и шире!
Повезане вијести
Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија! Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
Сутра почиње "Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву Сутра почиње "Акордеон арт плус" у Источном Сарајеву
Обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса Обиљежавање Дана 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса
Најчитаније
 • Апел грађанима у Источном Сарајеву: Чувајте се змија!
  10h 49m
  3
 • Прича о мртвој драгој – Ленка Дунђерски и Лаза Костић
  16h 3m
  0
 • Сутра прекид електричне енергије у Источној Илиџи
  6h 34m
  1
 • Брат министра БиХ Војина Мијатовића насмрт претучен у Београду
  14h 52m
  0
 • Милица Боровчанин ученик генерације СШЦ „Василије Острошки“
  12h 31m
  4