Proglašenjem najboljih i koncertom pobjednika završen "Akordeon art plus"

02.06.2023. 18:48
1
IZVOR: srna.rs

Trinaesti internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus", koji je okupio učesnike i članove žirija iz 11 zemalja, danas je svečano zatvoren u Istočnom Sarajevu dodjelom priznanja i nagrada i koncertima najuspješnijih.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža rekla je novinarima da je posjeta tokom trajanja festivala bila više nego zadovoljavajuća, dodajući da su opravdali nivo koji su zadali sebi još prošle godine, koja je isto bila vrlo uspješna.

- Ogromna posjećenost je bila na svim koncertnim dešavanjima, kao i takmičarskim. Drago namje zbog toga i očigledno je da smo učinili veliku stvar u pogledu popularizacije klasične muzike putem našeg festivala i razvijanja interesovanja sredine u kojoj živimo - istakla je Žuža.

Ona je zahvalila članovima stručnog žirija, takmičarima, njihovim roditeljima i profesorima, kao i gostima.

- Dodijelili smo veliki broj laureatskih nagrada. Bio je i sasvim solidan broj prvih nagrada što govori u prilog tome da je klasična muzika u ekspanziji u našoj sredini i to tako treba da ostane. Potrebno je da se i dalje razvija nivo interesovanja i svijesti djece i mladih o pravim i istinskim vrijednostima i u kontinuitetu unapređuju u vremenima koja dolaze - poručila je Žuža.

Jedanaestogodišnji Karlo Ljubojević iz Osijeka, u klasi Domagoja Marasa, istakao je da mu je učešće na festivalu novo iskustvo, jer je prvi put prvi u kategoriji takmičenja, odnosno laureat.

- Ovo je prvi put da sam otišao u drugu državu na takmičenje. Stvarno mi je čast što sam ovdje mogao doći i svi smo se dobro zabavili, roditelji, profesor i prijatelji i bilo mi je jako dobro - istakao je Ljubojević.

Na zatvaranju festivala proglašeni su pobjednici u okviru disciplina klavir, klavirski duo i klavirski praktikum. Nakon toga uslijedio je koncert pobjednika, a od 18.00 časova predviđeno je proglašenje pobjednika u disciplinama harmonika varijete, orkestri harmonika i kamerni ansambli, te završni koncert pobjednika.

Na otvaranju festivala, u utorak 30. maja, upriličen je nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

U okviru Festivala održano je i peto Međunarodno takmičenje pijanista, a publika je imala priliku da uživa u koncertima ruskog pijaniste Andreja Gunjina i italijanskog akordeoniste Samuela Telarija.

Na "Akoredon art plusu" ove godine je bilo 300 takmičarskih prijava, a direktnih učesnika u festivalu zajedno sa članovima žirija i gostima 400. Majstorski kurs iz harmonike održao je profesor Klaudijuš Baran iz Poljske, a iz klavira Srđan Čaldarović iz Hrvatske.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Sarajlija 02.06.2023. 21:00
  Svaka čast Muzičkoj akademiji Istočnog Sarajeva na promociji ovoga grada i Republike Srpske na ukupnom doprinosu percepciji ovog prostora u kulturnom doprinosu Regiji, BiH i šire!
Povezane vijesti
Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić" Pozorište "Pinokio" iz Beograda oduševilo mališane predstavom "Malčić Palčić"
Nikša Rajak: Stremim ka samom vrhu (FOTO) Nikša Rajak: Stremim ka samom vrhu (FOTO)
Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle "11:11 P.M." Lutkarsko pozorište iz Izraela izvelo predstavu za odrasle "11:11 P.M."
Najčitanije
 • Prijavljen muškarac iz Han Pijeska zbog klevete na „Fejsbuku“
  14h 2m
  0
 • U saobraćajnoj nezgodi na Ravnoj Romaniji teško povrijeđen vozač
  15h 35m
  0
 • Miloš Crnjanski - najpoetičniji srpski pisac, autor "Seoba"
  16h 42m
  0
 • Reakcija OBO „Ilidžanski borac“ na objavu Adnana Rondića
  11h 39m
  0
 • Osumnjičeni da su krali meso sa stočnog groblja pa ga prodavali
  12h 10m
  0