Програмом за дјецу у години пред полазак у школу обухваћено 3.650 малишана

01.03.2023. 13:49
0
ИЗВОР: srna.rs

Широм Републике Српске данас почиње тромјесечни програм за 3.650 дјеце у години пред полазак у школу, за који ће из републичког буџета бити издвојено 525.978 КМ, речено је Срни у Министарству просвјете и културе Српске.

Из Министарства наводе да су овим програмом обухваћена дјеца која у септембру стичу услове за полазак у први разред основне школе, а која нису била обухваћена неким обликом предшколског васпитања и образовања и нису похађала цјеловити развојни програм.

- У овај тромјесечни програм, од 1. марта до 31. маја, биће укључено 3.650 дјеце, односно око 34 одсто од укупног броја дјеце у Републици Српској која у септембру ове године треба да крену у први разред - наводе из Министарства.

Предшколске установе у Српској тренутно похађа 3.871 дијете узраста од пет до шест година, што чини 36 одсто од укупног броја ове популације.

- У предшколски програм у овој години биће укључено око 70 одсто дјеце која би требало да крену у школу, што значајно доприноси повећању обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем - наводе у Министарству просвјете и културе.

Програм се остварује првенствено у предшколским установама или у основним школама у јединицама локалне самоуправе гдје није могуће оснивање и функционисање предшколских установа.

Ове године програм ће бити реализован у 36 предшколских установа, у 80 основних школа и четири школе за дјецу са сметњама у развоју.

Кроз програм за дјецу у години пред полазак у школу до сада је од 2011. године прошло 45.685 дјеце, а Влада Републике Српске је за његову реализацију издвојила 3.543.733 КМ.

Сврха програма за дјецу у години пред полазак у школу је подршка дјетету у погледу физичког здравља и физичке зрелости, когнитивног развоја, социјалне зрелости и емоционалне стабилности, кроз пружање основних знања која ће се надограђивати у школи, стицање радних навика, развијање љубави према учењу, оспособљавање за самосталан и креативан рад, развијање осјећаја одговорности, међусобне толеранције и учење правила понашања у групи.

Коментари 0
Повезане вијести
Наш град богатији за једног дјечака Наш град богатији за једног дјечака
Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу Мање склопљених бракова, млади све касније ступају у брачну заједницу
Град богатији за дјечака Град богатији за дјечака
Најчитаније
  • У храму у Војковићима служено празнично вечерње богослужење (ФОТО)
    15h 49m
    0
  • Млади гуслар Лазар чува традицију и народнe обичајe
    14h 38m
    0
  • Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
    17h 15m
    0
  • Драма у Мадриду: Надал изгубио живце, свађао се са судијом (ВИДЕО)
    17h 20m
    0
  • Сара Ћирковић шампионка Европе: Пресрећна сам и препоносна
    16h 48m
    0