Programom za djecu u godini pred polazak u školu obuhvaćeno 3.650 mališana

01.03.2023. 13:49
0
IZVOR: srna.rs

Širom Republike Srpske danas počinje tromjesečni program za 3.650 djece u godini pred polazak u školu, za koji će iz republičkog budžeta biti izdvojeno 525.978 KM, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Srpske.

Iz Ministarstva navode da su ovim programom obuhvaćena djeca koja u septembru stiču uslove za polazak u prvi razred osnovne škole, a koja nisu bila obuhvaćena nekim oblikom predškolskog vaspitanja i obrazovanja i nisu pohađala cjeloviti razvojni program.

- U ovaj tromjesečni program, od 1. marta do 31. maja, biće uključeno 3.650 djece, odnosno oko 34 odsto od ukupnog broja djece u Republici Srpskoj koja u septembru ove godine treba da krenu u prvi razred - navode iz Ministarstva.

Predškolske ustanove u Srpskoj trenutno pohađa 3.871 dijete uzrasta od pet do šest godina, što čini 36 odsto od ukupnog broja ove populacije.

- U predškolski program u ovoj godini biće uključeno oko 70 odsto djece koja bi trebalo da krenu u školu, što značajno doprinosi povećanju obuhvata djece predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem - navode u Ministarstvu prosvjete i kulture.

Program se ostvaruje prvenstveno u predškolskim ustanovama ili u osnovnim školama u jedinicama lokalne samouprave gdje nije moguće osnivanje i funkcionisanje predškolskih ustanova.

Ove godine program će biti realizovan u 36 predškolskih ustanova, u 80 osnovnih škola i četiri škole za djecu sa smetnjama u razvoju.

Kroz program za djecu u godini pred polazak u školu do sada je od 2011. godine prošlo 45.685 djece, a Vlada Republike Srpske je za njegovu realizaciju izdvojila 3.543.733 KM.

Svrha programa za djecu u godini pred polazak u školu je podrška djetetu u pogledu fizičkog zdravlja i fizičke zrelosti, kognitivnog razvoja, socijalne zrelosti i emocionalne stabilnosti, kroz pružanje osnovnih znanja koja će se nadograđivati u školi, sticanje radnih navika, razvijanje ljubavi prema učenju, osposobljavanje za samostalan i kreativan rad, razvijanje osjećaja odgovornosti, međusobne tolerancije i učenje pravila ponašanja u grupi.

Komentari 0
Povezane vijesti
U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi U Hrvatskoj u mnogim situacijama jedu jeftinije nego mi
Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH? Kako se dijeli nasljedstvo, odnosno imovina u BiH?
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    11h 1m
    11
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    9h 57m
    0
  • Posljednji kondorov let
    23h 26m
    0
  • U nedjelju narodno veselje kod Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Palama
    10h 1m
    1
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    6h 54m
    0