Проинтер и Планет софт ће 10 година надзирати кладионице и коцкарнице

05.03.2021. 15:01
1
ИЗВОР: capital.ba

Компанија „Проинтер“ израдила је Рачунарски систем за надзор над приређивањем игара на срећу (РАС) и изабрана је од стране министра финансија Републике Српске Зоре Видовић да заједно са фирмом „Планет софт“ у идућих десет година одржава, надограђује и развија тај рачунарски систем, пише портал Капитал.

Приређивачи игара на срећу обавијештени су од стране Министарства финанасија Републике Српске да је одобрен РАС, назива „Game monitorning“, чији је произвођач „Проинтер ИТСС“ Бањалука.

Такође, обавијештени су да је за израду, одржавање, надоградњу и развој рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу, путем јавног конкурса, изабран „Проинтер ИТСС“, који са „Планет софтом“, такође из Бањалуке, чини конзорцијум.

Наиме, Законом о играма на срећу прописано је да су приређивачи игара на срећу дужни да посједују одговарајући рачунарски систем.

Произвођач система, што је у овом случају „Проинтер“, не може бити приређивач игра на срећу. Путем поменутог система Министарство финансија би требало да врши надзор над приређивачима игара на срећу.

- Основни циљ пројекта је увођење информационог система за онлајн надзор игара на срећу чиме се обезбјеђује сигуран, брз и једноставан приступ подацима о свим издатим тикетима код приређивача преко web апликације, потом претрага, филтрирања и заштита података, повећање ефикасности и бржи рад на процесима контроле - навели су у Министарству финансија Републике Српске.

Министарство је у августу прошле године расписало Јавни конкурс за избор правног лица за вршење послова израде, одржавања, надоградње и развоја РАС-а.

Након спроведених процедура рјешењем министра финансија Зоре Видовић на период од десет година изабран је „Проинтер“, са „Планет софтом“ у конзорцијуму.

Иако су наведене фирме имале рок од 90 дана да израде систем, исти је презентован Министарству након 60 дана и затражено је његово одобрење.

Крајем децембра систем је одобрен, али су тек прије неколико дана приређивачи обавијештени ко је изабран и овлаштен за РАС.

- Лутрија Републике Српске и други приређивачи игара на срећу, осим приређивача класичне томболе, дужни су да закључе са овлашћеним правним лицем Уговор којим се уређују међусобна права и обавезе у вези са повезивањем, инсталирањем и коришћењем РАС-а - поручили су из Министарства финансија.

Иначе, због Закона о играма на срећу Републике Српске, приређивачи игара на срећу тужили су Републику Српску пред судом у Вашингтону и траже накнаду штете од 35 милиона евра.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Zabrinjavajuce 06.03.2021. 16:45
    E blago nama,ovi Jarići su svugdje sada i “Planet soft “ njihova firma dobija tender na lutriji Republike Srpske,koliko miliona ovi imaju.Kako bi bilo dati nekom drugom posao,ovi Jarići su u svim politickim strujama,uzas....Jeli ovdje ko kontroliše ko im daje terene za novogradnju i na koji način dobijaju svaki tender.
Повезане вијести
Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих Млади иноватори Матеј Влашки и Марко Поповић освојили златну награду на ИНОСТ-у младих
Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ Тешка саобраћајка у Бањалуци, двије особе превезене на УКЦ
Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО) Ученици Средње музичке школе из Источне Илиџе успјешни у Бањалуци (ФОТО)
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    16h 19m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    14h 21m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    13h 14m
    1
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    13h 19m
    0
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    12h 22m
    1