"Проинтеру" од контроле коцке најмање 55 милиона КМ

04.03.2022. 19:09
2
ИЗВОР: capital.ba

Министарство финансија Републике Српске потврдило је након пет дана информацију коју је објавио портал Capital да ће се милионски трошкови одржавања рачунарског система за надзор приређивача игара на срећу (РАС) покривати из буџета Републике Српске и уплаћивати на рачуне компаније “Проинтер”.

Њихове процјене су да ће то грађане Републике Српске коштати пет и по милиона марака годишње, а не 15 колико је процијенило Удружење приређивача игара на срећу (УПИС РС) којима је управо ово министарство покушало наметнути обавезу плаћања и тако их двоструко опорезовати.

- Трошкови имплементације и одржавања система ће бити бити око 5,5 милиона КМ на годишњем нивоу, међутим тај трошак зависи од активног броја играча, броја терминала, апарата и уплатно исплатних мјеста која су одобрена у датом тренутку - кажу у министарству.

Ако се ових пет милиона марака помножи са десет година, што је период у којем ће “Проинтер” надзирати приређиваче, проста рачуница показује како ће само у овом послу са институцијама Српске приходовати најмање 50 милиона марака.

Занимљиво да у Министарству финансија процјењују да је овај посао било исплативије дати приватној компанији него да га држава организује.

- Извршеном анализом утврђено је да је модел потпуне екстернализације процеса и одржавања Рачунарског система за надзор над приређивањем игара на срећу у Републици Српској бољи избор од самосталне имплементације и одржавања поменутог система - поручују из Министарства финансија.

Подсјећамо, приређивачи игара на срећу у Српској успјели су у априлу прошле године пред Уставним судом РС да докажу како нису дужни плаћати трошкове одржавања рачунарског система (РАС) којим се надзиру управо они, па је Влада била принуђена да преузме ове трошкове.

Влада ће мјесечно за одржавање, надоградњу и развој РАС-а “Проинтеру” плаћати 100 марака за сваку кладионицу, 40 марака за сваки терминал и по пола марке за сваког активног играча у интернет играма.

Такође, сносиће и једнократне трошкове за прикључење на РАС и то 300 марака за кладионицу, 50 марака за аутомат, а платиће и по 5.000 марака за прикључење на сервер за интернет и електронске игре.

У Удружењу приређивача игара на срећу су поручили како немају ништа против надзора, међутим, тврде како “Проинтер” није сертификован за овај посао.

Са друге стране из “Проинтера” су за ЦАПИТАЛ тврдили да су испунили све што је надлежно министарство од њих тражило у јавном позиву преко којег су изабрани, али су избјегли одговорити од кога су купили изворни код за РАС и тако отклонили сумње да је ријеч о фирми која је уједно и приређивач игара на срећу у Републици Српској што је незаконито.

Друго, УПИС Републике Српске тврди да је по ранијем Правилнику о техничким карактеристикама РАС-а тај систем морао да буде сертификован, али да је то Министарство финансија Српске у међувремену промијенило само да би се погодовало Проинтеру да преузме послове администратора РАС-а.

 

 

Capital: Д.Товиловић

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Čitalac 05.03.2022. 11:45
    Ne znam kakvo je to društvo u kome se igre na sreću smatraju privrednom djelatnošću? Kakvo je ovo uopšte "društvo"? Hoće li Vlada uskoro da finansira i javne kuće i prostituciju? To me ne bi iznenadilo.
  • Generic placeholder image
    Mirce 04.03.2022. 21:30
    Ista finta kao i za nabavku radara i kamera
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    16h 23m
    0
  • Крађа у Палама
    14h 41m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    11h 8m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 56m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    7h 17m
    0