"Prointeru" od kontrole kocke najmanje 55 miliona KM

04.03.2022. 19:09
2
IZVOR: capital.ba

Ministarstvo finansija Republike Srpske potvrdilo je nakon pet dana informaciju koju je objavio portal Capital da će se milionski troškovi održavanja računarskog sistema za nadzor priređivača igara na sreću (RAS) pokrivati iz budžeta Republike Srpske i uplaćivati na račune kompanije “Prointer”.

Njihove procjene su da će to građane Republike Srpske koštati pet i po miliona maraka godišnje, a ne 15 koliko je procijenilo Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS RS) kojima je upravo ovo ministarstvo pokušalo nametnuti obavezu plaćanja i tako ih dvostruko oporezovati.

- Troškovi implementacije i održavanja sistema će biti biti oko 5,5 miliona KM na godišnjem nivou, međutim taj trošak zavisi od aktivnog broja igrača, broja terminala, aparata i uplatno isplatnih mjesta koja su odobrena u datom trenutku - kažu u ministarstvu.

Ako se ovih pet miliona maraka pomnoži sa deset godina, što je period u kojem će “Prointer” nadzirati priređivače, prosta računica pokazuje kako će samo u ovom poslu sa institucijama Srpske prihodovati najmanje 50 miliona maraka.

Zanimljivo da u Ministarstvu finansija procjenjuju da je ovaj posao bilo isplativije dati privatnoj kompaniji nego da ga država organizuje.

- Izvršenom analizom utvrđeno je da je model potpune eksternalizacije procesa i održavanja Računarskog sistema za nadzor nad priređivanjem igara na sreću u Republici Srpskoj bolji izbor od samostalne implementacije i održavanja pomenutog sistema - poručuju iz Ministarstva finansija.

Podsjećamo, priređivači igara na sreću u Srpskoj uspjeli su u aprilu prošle godine pred Ustavnim sudom RS da dokažu kako nisu dužni plaćati troškove održavanja računarskog sistema (RAS) kojim se nadziru upravo oni, pa je Vlada bila prinuđena da preuzme ove troškove.

Vlada će mjesečno za održavanje, nadogradnju i razvoj RAS-a “Prointeru” plaćati 100 maraka za svaku kladionicu, 40 maraka za svaki terminal i po pola marke za svakog aktivnog igrača u internet igrama.

Takođe, snosiće i jednokratne troškove za priključenje na RAS i to 300 maraka za kladionicu, 50 maraka za automat, a platiće i po 5.000 maraka za priključenje na server za internet i elektronske igre.

U Udruženju priređivača igara na sreću su poručili kako nemaju ništa protiv nadzora, međutim, tvrde kako “Prointer” nije sertifikovan za ovaj posao.

Sa druge strane iz “Prointera” su za CAPITAL tvrdili da su ispunili sve što je nadležno ministarstvo od njih tražilo u javnom pozivu preko kojeg su izabrani, ali su izbjegli odgovoriti od koga su kupili izvorni kod za RAS i tako otklonili sumnje da je riječ o firmi koja je ujedno i priređivač igara na sreću u Republici Srpskoj što je nezakonito.

Drugo, UPIS Republike Srpske tvrdi da je po ranijem Pravilniku o tehničkim karakteristikama RAS-a taj sistem morao da bude sertifikovan, ali da je to Ministarstvo finansija Srpske u međuvremenu promijenilo samo da bi se pogodovalo Prointeru da preuzme poslove administratora RAS-a.

 

 

Capital: D.Tovilović

Komentari 2
 • Generic placeholder image
  Čitalac 05.03.2022. 11:45
  Ne znam kakvo je to društvo u kome se igre na sreću smatraju privrednom djelatnošću? Kakvo je ovo uopšte "društvo"? Hoće li Vlada uskoro da finansira i javne kuće i prostituciju? To me ne bi iznenadilo.
 • Generic placeholder image
  Mirce 04.03.2022. 21:30
  Ista finta kao i za nabavku radara i kamera
Povezane vijesti
Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona Novom uredbom ublažene mjere za sprečavanje virusa korona
Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM Ne radi sistem koji je Vlada Srpske platila 1,5 miliona KM
Sindikati u Srpskoj postavili ultimatum Vladi Republike Srpske Sindikati u Srpskoj postavili ultimatum Vladi Republike Srpske
Najčitanije
 • Izvučeni dobitnici karata za koncert Dragane Mirković
  11h 42m
  0
 • U prvi razred osnovne škole u Kalinoviku upisano pet đaka
  8h 44m
  1
 • Nestao Neđo Cvijetinović
  1h 46m
  0
 • Konferencija beba u Rogatici – Pavle Bojat predsjednik (FOTO)
  3h 20m
  1
 • Prevoznici gase kamione zbog visokih cijena goriva
  11h 0m
  0