Произвођачи романијског кајмака спремни за предстојеће сајмове

23.09.2022. 21:09
0
ИЗВОР: srna.rs

Произвођачи романијског кајмака спремни су за наступ на неколико сајмова на којима ће представити широку лепезу својих производа, констатовано је на састанку Удружења произвођача "Романијски скоруп-кајмак" са представницима ресорног министарства, одржаном у Хан Пијеску.

Руководилац Подручне јединице Источно Сарајево у Ресору за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Срспке Јелена Мићић рекла је Срни да је посебан акценат стављен на припреме за манифестацију "Дани кромпира и кајмака" која ће бити одржана крајем октобра у Источном Сарајеву.

Према њеним ријечима, на том сајму који ће бити продајног карактера, Удружење ће представити широку палету својих производа, а у првом плану ће, као и увијек, бити скоруп-кајмак.

Мићићева је најавила да ће произвођачи кајмака учествовати и на сајму "Плодови села" у Бањалуци гдје у такмичарском дијелу очекују највеће признање, како се то дешавало и на ранијим манифестацијама посвећеним традиционалној кухињи и здравим органским производима.

Она каже да је радује оцјена стручне комисије на недавно одржаној Регионалној пољопривредној изложби и сајму у Рогатици да је квалитет зрелог и младог кајмака много бољи у односу на изложени на прошлогодишњој манифестацији.

- Једина замјерка била је да би се при конзумирању кајмака мало више требао осјећати мирис дима, по чему је овај производ и препознатљив, јер му је управо та специфичност омогућила да се романијски кајмак географски заштити - навела је Мићићева.

Она је појаснила да се период формирања и димљења коре кајмака врши у колибама гдје су направљења огњишта за ложење ватре или пећи и специјални отвори за одвод дима и струјање ваздуха.

Она је додала да се скоруп-кајмак код аутохтоне производње пакује и продаје у дрвеним качицама.

Мићићева је навела да Удружење произвођача "Романијски скоруп-кајмак", које је формирано 2014. године, тренутно броји 30 чланова и да тај број из мјесеца у мјесец расте.

- Предности окупљања произвођача око овог удружења су побољшање живота и рада у руралним подручјима, увођењу нових технологија, размјена искуства са другим пољопривредним произвођачима и набавка инпута под повољним тржишним условима - рекла је Мићићева.

Она је додала да се дјеловањем у оквиру Удружења стварају обједињене понуде већег броја мањих произвођача, чиме се олакшава продаја пољопривредних производа.

Мићићева је најавила да ће стручњаци из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди Подручне јединице Источно Сарајево до краја године помоћи Удружењу произвођача да припреми документацију за заштиту романијског скоруп-кајмака и преда у Агенцију за сигурност хране, те подсјетила да је садашња заштита производа урађена при Институту за интелектуално власништво.

Коментари 0
Повезане вијести
На ширем подручју Романије забијелио снијег На ширем подручју Романије забијелио снијег
Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут Тамара Тошић најмлађи пењач на ферати Соколов пут
“Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу “Чучкова књига” уручена Недељку Симанићу
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    3h 16m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    16h 13m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    14h 35m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    23h 48m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    16h 49m
    3