Прољеће донијело проблеме хроничним болесницима

31.05.2021. 10:31
0
ИЗВОР: Глас Српске

Прољеће је донијело сезонске алергије на полене, али је обољелима ситуацију додатно закомпликовала пандемија вируса корона, јер су чак и љекари понекад у недоумици да ли је ријеч о алергијској реакцији или вирусу.

Из бањалучког Дома здравља рекли су за “Глас Српске” да је основна разлика у томе што особе са алергијама у највећем броју случајева немају повишену температуру.

– У вријеме пандемије изазване вирусом корона, могу се јавити потешкоће приликом дијагностиковања болести због могућих сличних симптома алергије и инфекције, као што су суви кашаљ, цурење носа, кијање и слично – казали су из Дома здравља.

Нагласили су да пацијент, који има алергију на инхалаторне алергене, може добити и инфекцију вирусом корона.

– У том случају пацијент уобичајено добија додатне симптоме карактеристичне за респираторне инфекције, односно повишену температуру, грозницу, кашаљ, гушење, слабост, малаксалост, презнојавање и слично. Након правилне дијагностике код сваког пацијента се лијечи основна болест – рекли су из Дома здравља.

Ради додатне заштите пацијенте, који болују од било којих врста алергија, савјетују да носе маске у циљу избјегавања инфекције, а у складу са поштовањем препоручених епидемиолошких мјера.

Сезона алергија почела је цвјетањем дрвећа лијеске, граба, врбе, храста те траве и коприве.

– Особе осјетљиве на полене ових биљака развијају симптоме алергија. Обољели се најчешће жале на цурење из носа, сузење очију, кихање, кашаљ, а у тежим случајевима могу имати и гушење – казали су из Дома здравља.

Појаснили су да су наведени симптоми обично су повезани са изложености алергену те се појачавају при доласку у са њим у контакт, као што је близина стабла које цвјета, боравак у одређеној просторији те изложеност кућној прашини код пацијената алергичних на прашину, гриње или  алергија на животињску длаку.

Из Дома здравља кажу да су најчешће алергијске болести, повезане са инхалаторним алергенима, алергијски ринитис, алергијски конјунктивитис и бронхијална астма.

Да полен ових дана “лети” кроз ваздух примијетила је и Бањалучанка Мира Смиљанић, која се пожалила  да већ осјетила прве симптоме.

– Користим таблете против алергије и капи за очи, али то је привремено рјешење. Сада је још тежа ситуација због вируса корона, али свакодневно мјерим температуру и поштујем све препоручене мјере – казала је Смиљанићева.

Полен у прољеће

Из Дома здравља су казали да алергије имају своје карактеристике јер се јављају у одређеном периоду године при контакту са неким од алергена.

– У зависности од доба године, јављају се алергије на различите инхалаторне алергене. У прољеће су то најчешће полени, током љета алергије на сунце, у јесен амброзија, док су инхалаторни алергени попут кућне прашине, гриња или животињских длака присутне током цијеле године – појаснили су из Дома здравља.

Коментари 0
Повезане вијести
Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу Спас за упаљено грло: Направите домаће пастиле и заборавите на прехладу
Природни препарати за ублажавање симптома прехладе Природни препарати за ублажавање симптома прехладе
Сезона амброзије достиже врхунац Сезона амброзије достиже врхунац
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 14m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 6m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 57m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 42m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 49m
    4