Промоција књиге „Гугуто мемето“ у четвртак у Источном Сарајеву

05.03.2024. 10:54
0
ИЗВОР: katera.news

Промоција књиге „Гугуто мемето“ Стефана Тићмија одржаће се у Интернет читаоници Матичне библиотеке у четвртак, 7. марта.

Промоција бајколике приче која нас води у Село на рубу разума, у свијет игре, смртности и љубави почиње у 18.00 часова.

Ово дјело отвара неке од кључних тема у човјековом односу према свијету нејасних сила и вјеровања, провоцира запитаност над игром узрока и посљедице, буди онтолошку језу. Суптилним уношењем етнолошких елемената у причу, аутор гради фолклорно-мистични амбијент, укидајући јасне границе између простора стварности и уобразиље, између једноличја свакодневице и духа ритуалних пракси – поручили су из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

На основу књиге снимљен је и истоимени филм који ће бити приказан на промоцији. 

- Филм Гугуто мемето Бранислава Стошића освојио је награду за најбољи дизајн сета на Фестивалу кратких филмова у Милану у Италији. Нaкoн нaгрaдa зa нajбoљи студeнтски филм нa фeстивaлимa у Хeрцeг Нoвoм и Нoвoм Сaду, филм Гугутo Meмeтo је освојио гран-при на oлимпиjaди у Грчкoj, те признање на Meђунaрoднoм фeстивaлу умjeтничкoг филмa у Aтини гдje je oсвojиo нaгрaду зa нajбoљи филм фaнтaзиje. Филм је освојио почасно признање и награду за најбољу фотографију (коју потписује Зоран Пилиповић) нa Eврoпскoм фeстивaлу крaткoг филмa у Чeшкoj – поручили су организатори промоције.

Стефан Митић Тићми писац је романа „Ја сам Акико” и „Капут од маховине”, који су уврштени међу 200 најбољих дјечјих књига на свијету по избору часописа „White Ravens”, који издаје Минхенска библиотека. За роман „Ја сам Акико” добио је награду „Политикиног забавника” и плакету „Дечја књига године” на Међународном фестивалу „Трг од књиге” у Херцег Новом. Добитник је „Змајевог песничког штапа” за 2023. годину.

Коментари 0
Повезане вијести
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Најчитаније
  • Сјећање на мајора Вука Чвору: Осам година од смрти
    4h 4m
    7
  • Радник пао са стуба и погинуо
    22h 26m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    23h 41m
    1
  • Божовић: Источна Илиџа - свјетионик источног дијела Српске
    19h 34m
    0
  • Скупштина Џудо савеза Српске без кворума
    22h 40m
    1