Promocija knjige „Guguto memeto“ u četvrtak u Istočnom Sarajevu

05.03.2024. 10:54
0
IZVOR: katera.news

Promocija knjige „Guguto memeto“ Stefana Tićmija održaće se u Internet čitaonici Matične biblioteke u četvrtak, 7. marta.

Promocija bajkolike priče koja nas vodi u Selo na rubu razuma, u svijet igre, smrtnosti i ljubavi počinje u 18.00 časova.

Ovo djelo otvara neke od ključnih tema u čovjekovom odnosu prema svijetu nejasnih sila i vjerovanja, provocira zapitanost nad igrom uzroka i posljedice, budi ontološku jezu. Suptilnim unošenjem etnoloških elemenata u priču, autor gradi folklorno-mistični ambijent, ukidajući jasne granice između prostora stvarnosti i uobrazilje, između jednoličja svakodnevice i duha ritualnih praksi – poručili su iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

Na osnovu knjige snimljen je i istoimeni film koji će biti prikazan na promociji. 

- Film Guguto memeto Branislava Stošića osvojio je nagradu za najbolji dizajn seta na Festivalu kratkih filmova u Milanu u Italiji. Nakon nagrada za najbolji studentski film na festivalima u Herceg Novom i Novom Sadu, film Guguto Memeto je osvojio gran-pri na olimpijadi u Grčkoj, te priznanje na Međunarodnom festivalu umjetničkog filma u Atini gdje je osvojio nagradu za najbolji film fantazije. Film je osvojio počasno priznanje i nagradu za najbolju fotografiju (koju potpisuje Zoran Pilipović) na Evropskom festivalu kratkog filma u Češkoj – poručili su organizatori promocije.

Stefan Mitić Tićmi pisac je romana „Ja sam Akiko” i „Kaput od mahovine”, koji su uvršteni među 200 najboljih dječjih knjiga na svijetu po izboru časopisa „White Ravens”, koji izdaje Minhenska biblioteka. Za roman „Ja sam Akiko” dobio je nagradu „Politikinog zabavnika” i plaketu „Dečja knjiga godine” na Međunarodnom festivalu „Trg od knjige” u Herceg Novom. Dobitnik je „Zmajevog pesničkog štapa” za 2023. godinu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO) Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku Promocija knjiga Branislava Stankovića i Aleksandre Ninković Tešić u Han Pijesku
Večeras promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu Večeras promocija romana „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Zaplijenjeno 250 kilograma kokaina
    23h 47m
    0
  • Program proslave slave Hrama Svetog Vasilija Ostroškog
    11h 23m
    0
  • Neradni dan u Srpskoj
    13h 10m
    0
  • Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope
    12h 10m
    0
  • Veliki uspjeh našeg tenisera Nikole Golijanina
    8h 50m
    0