Промоцијом књиге Недељка Жугића завршен Сајам књига у Источном Сарајеву

17.08.2022. 20:29
0
ИЗВОР: srna.rs

Промоцијом књиге Недељка Жугића "Виђење унапријед - природа и друштво" на Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву званично је затворен Сајам књиге, којег је у оквиру манифестације "Љето у Источном Новом Сарајеву" организовала Матична библиотека Источно Сарајево.

Жугић је истакао да је ријеч о његовој 19. књизи која је настала у истраживачком нагону, наглашавајући да онај ко девастира природу, девастира и друштвене односе.

- Књигу не продајем, већ само поклањам и коме је поклоним кажем му да је чува јер је мало опасно да је сви читају - рекао је Жугић.

О Жугићевој књизи је говорио Душан Шеховац који је рекао да је ријеч о једној великој збирци података, размишљања о природи и друштву, односно, о Републици Српској и њеним љепотама и људима као њеном највећем богатству који се најмање поштује и најмање чува.

- Надам се да ће ова књига доћи до обичног народа, а посебно до политичара који народ не смију лагати и морају радити у корист народа - рекао је Шеховац.

Он је додао да је Сајам књиге у Источном Сарајеву почетак добре праксе показивања књиге и показивања значаја ријечи, слике и говора за један народ, његову историју и идентитет.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац изјавила је да је велика посјећеност како промоција књига тако и штандова излагача на Тргу Србија показатељ да је Сајам протекао изузетно успјешно.

- Као организатор могу истаћи да нам је Сајам књига протекао успјешно јер смо имали доста посјетилаца, а и сами излагачи су изразили задовољство јер им је долазак био оправдан. Испуњен је и циљ да је књига дошла до крајњег корисника - рекла је Кулашинчева.

Она је подсјетила да се на овогодишњем Сајму представило 10 излагача, те да су промоције биле првенствено фокусиране на издавачку дјелатност у Републици Српској.

- Град је богатији за један овакав догађај, чиме се Источно Сарајево, на скроман начин, уцртало у мапу успјешних градова који могу да организују Сајам књига - навела је она.

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево је додала да је Трг Србије постало мјесто гдје се промовише књижевност, култура и сусрећу читаоци и аутори књига.

- Уколико наредних година успијемо да организујемо Сајам књига сигурно је да ћемо бити све бољи. Судећи према реакцији грађана и излагача очекујемо да ће ова манифестација постати традиционална - напоменула је она.

Синоћ је промовисана књига "У џеповима медијске стварности" аутора Борислава Вукојевића и Вука Вучетића која се састоји од 46 текстова, стручних анализа и есеја у којима се проблематизују савремени медији и различити медијски феномени као што су лажне вијести, медијска писменост и друштвене мреже.

- Књига је настајала у претходних пет година, а због начина и стила којим су текстови писани, могу слободно рећи да је намјењена широкој читалачкој публици - рекао је Вучетић.

Рецензент књиге Раденко Удовичић истакао је да се вриједност ове публикације огледа у томе што представља документ времена у којем су се дешавале различите промјене у сфери медија које су прије свега изазване експанзијом дигиталних медија.

Коментари 0
Повезане вијести
Кошаркаши „Славије 1996“ дочекују екипу „Босне Меридиан бет“ у понедјељак Кошаркаши „Славије 1996“ дочекују екипу „Босне Меридиан бет“ у понедјељак
Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
Банка хуманог млијека у УКЦ-у Републике Српске похрањује прве количине Банка хуманог млијека у УКЦ-у Републике Српске похрањује прве количине
Најчитаније
 • Хавана - торта над тортама
  20h 48m
  1
 • Горио аутомобил у Источној Илиџи
  21h 23m
  0
 • Фирма „Еуро-експрес“ запошљава: Оглас за посао у Источном Сарајеву
  15h 15m
  0
 • Премијера документарне драме „Ко камен“ у Народном позоришту: Веленка Брстинова и кћер јој Драгана
  17h 35m
  0
 • Опљачкана Светлана Ценић, аналитичарка има поруку за крадљивца
  10h 25m
  6