Promocijom knjige Nedeljka Žugića završen Sajam knjiga u Istočnom Sarajevu

17.08.2022. 20:29
0
IZVOR: srna.rs

Promocijom knjige Nedeljka Žugića "Viđenje unaprijed - priroda i društvo" na Trgu Srbija u Istočnom Novom Sarajevu zvanično je zatvoren Sajam knjige, kojeg je u okviru manifestacije "Ljeto u Istočnom Novom Sarajevu" organizovala Matična biblioteka Istočno Sarajevo.

Žugić je istakao da je riječ o njegovoj 19. knjizi koja je nastala u istraživačkom nagonu, naglašavajući da onaj ko devastira prirodu, devastira i društvene odnose.

- Knjigu ne prodajem, već samo poklanjam i kome je poklonim kažem mu da je čuva jer je malo opasno da je svi čitaju - rekao je Žugić.

O Žugićevoj knjizi je govorio Dušan Šehovac koji je rekao da je riječ o jednoj velikoj zbirci podataka, razmišljanja o prirodi i društvu, odnosno, o Republici Srpskoj i njenim ljepotama i ljudima kao njenom najvećem bogatstvu koji se najmanje poštuje i najmanje čuva.

- Nadam se da će ova knjiga doći do običnog naroda, a posebno do političara koji narod ne smiju lagati i moraju raditi u korist naroda - rekao je Šehovac.

On je dodao da je Sajam knjige u Istočnom Sarajevu početak dobre prakse pokazivanja knjige i pokazivanja značaja riječi, slike i govora za jedan narod, njegovu istoriju i identitet.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo Nataša Kulašinac izjavila je da je velika posjećenost kako promocija knjiga tako i štandova izlagača na Trgu Srbija pokazatelj da je Sajam protekao izuzetno uspješno.

- Kao organizator mogu istaći da nam je Sajam knjiga protekao uspješno jer smo imali dosta posjetilaca, a i sami izlagači su izrazili zadovoljstvo jer im je dolazak bio opravdan. Ispunjen je i cilj da je knjiga došla do krajnjeg korisnika - rekla je Kulašinčeva.

Ona je podsjetila da se na ovogodišnjem Sajmu predstavilo 10 izlagača, te da su promocije bile prvenstveno fokusirane na izdavačku djelatnost u Republici Srpskoj.

- Grad je bogatiji za jedan ovakav događaj, čime se Istočno Sarajevo, na skroman način, ucrtalo u mapu uspješnih gradova koji mogu da organizuju Sajam knjiga - navela je ona.

Direktor Matične biblioteke Istočno Sarajevo je dodala da je Trg Srbije postalo mjesto gdje se promoviše književnost, kultura i susreću čitaoci i autori knjiga.

- Ukoliko narednih godina uspijemo da organizujemo Sajam knjiga sigurno je da ćemo biti sve bolji. Sudeći prema reakciji građana i izlagača očekujemo da će ova manifestacija postati tradicionalna - napomenula je ona.

Sinoć je promovisana knjiga "U džepovima medijske stvarnosti" autora Borislava Vukojevića i Vuka Vučetića koja se sastoji od 46 tekstova, stručnih analiza i eseja u kojima se problematizuju savremeni mediji i različiti medijski fenomeni kao što su lažne vijesti, medijska pismenost i društvene mreže.

- Knjiga je nastajala u prethodnih pet godina, a zbog načina i stila kojim su tekstovi pisani, mogu slobodno reći da je namjenjena širokoj čitalačkoj publici - rekao je Vučetić.

Recenzent knjige Radenko Udovičić istakao je da se vrijednost ove publikacije ogleda u tome što predstavlja dokument vremena u kojem su se dešavale različite promjene u sferi medija koje su prije svega izazvane ekspanzijom digitalnih medija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
U ponedjeljak pozorište "Pinokio" iz Beograda otvara 23. "Lut fest" U ponedjeljak pozorište "Pinokio" iz Beograda otvara 23. "Lut fest"
Najčitanije
 • Saobraćajna nezgoda u Istočnom Novom Sarajevu
  4h 32m
  3
 • Mladić ubio komšiju ašovom
  13h 1m
  0
 • Put od Lapišnice do Han Dervente osvijetljen
  14h 41m
  14
 • Četvoro poginulih u saobraćajnoj nesreći kod Mostara
  15h 39m
  0
 • Danas javna tribina SDS-a u Kasindolu
  15h 25m
  0