Промовисан роман "Лејла" о дјевојчици из БиХ коју је отац продао муџахедину

12.04.2022. 07:30
0
ИЗВОР: Srna

У оквиру обиљежавања Свјетског дана књиге, на Палама је синоћ промовисан роман "Лејла" аутора Слободана Срдановића инспирисан истинитим догађајем о дјевојчици из БиХ коју је са 14 година отац продао муџахедину.

Срдановић је изјавио новинарима да је роман написао током дипломатског службовања у арапском свијету, у Либији, те да прича говори о сукобу свјетова и култура кроз који је прошла главна јунакиња дјевојчица Лејла.

Он је навео да је Лејла одрастала као жена ратника који се борио на страни муџахедина у Авганистану, БиХ и на другим ратиштима.

- Јунакиња је своју тешку судбину носила кроз све те земље, да би на крају посредством нас из Амбасаде, као и њених пријатеља и родбине успјела да се избави из тог амбијента у којем није била слободна, у коме је трпјела насиље и различите врсте злостављања - прича Срдановић.

Према његовим ријечима, током свог службовања срео је много жена и дјевојака које су склопиле бракове са екстремистима из исламског свијета који су боравили у БиХ, али је Лејлин случај посебан и упечатљив.

Срдановић каже да је, према посљедњим информацијама које је добио, Лејла остала у Тунису код добрих и племенитих људи из Санџака који су јој пружили несебичну помоћ, заштиту и дио новца издвојили за њено избављење.

- Поуздано знамо да је њен супруг Бен Кадир осуђен на 20 година робије од легалних судова у Тунису и да Лејла није могла избавити своју дјецу и отпутовати за БиХ зато што је била потребна и сагласност оца који није хтио да је да - рекао је Срдановић.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета рекао је да ова установа десету годину заредом обиљежава Свјетски дан књиге и ауторских права, те да ове седмице има бројне активности и промоције, међу којима је и вечерашња.

Он је нагласио да роман "Лејла" заслужује пажњу шире јавности, посебно што је написан према истинитом догађају, те да је поред књижевног осврта урађена и рецензија са социолошког аспекта о њеној судбини.

- Можемо да претпоставимо какву је судбину имала Лејла коју је отац продао страним плаћеницима, муџахединима када је имала 14 година - рекао је Керлета.

Слика

Рецензију романа са социолошког аспекта урадила је професор Филозофског факултета на Палама Биљана Милошевић Шошо која је истакла да је ријеч о трагичном искуству главне јунакиње романа Лејле, тако да је социолошки осврт базиран на препознавању социо-културолошких, психолошких и социопатолошких одредница у свакодневном животу које могу да се појаве код било ког човјека.

- У роману провијава константно насиље на неколико нивоа - у породичном окружењу и у партнерским односима. Емоција у овом дјелу је изузетно јака, љубав између Лејле и њене мајке Нуре, као и Лејле и њене три дјевојчице које је добила са својим нежељеним супругом - објашњава Шошо.

Према њеним ријечима, порука романа је колико је снажна моћ манипулације која је окосница и обиљежје савременог доба и савременог човјека, те колико изманипулисани људи могу да направе кардиналне грешке.

- Нажалост, то се десило Лејлином оцу - она је продата за шаку долара и шаку злата и завршила у рукама свог супруга крволока -  истакла је Шошо.

Свјетски дан књиге и ауторских права обиљежава се 23. априла. Одлука о обиљежавању овог дана донесена је на Генералној конференцији Унеска у Паризу 1995. године.

Коментари 0
Повезане вијести
Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe Станишић прва, Ђоковић друга на Регионалном такмичењу из физикe
Крађа у Палама Крађа у Палама
Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ Паљанка Наташа Павловић најбоља поентерка првенства БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    22h 31m
    0
  • Крађа у Палама
    20h 49m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    17h 16m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    20h 4m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    13h 25m
    0