Промовисан роман "Пиши, добри мој Нектарије" Маријане Петронић

26.09.2024. 19:24
0
ИЗВОР: srna.rs

 У Источном Сарајеву вечерас је промовисан роман Маријане Петронић "Пиши, добри мој Нектарије" који се заснива на историјским чињеницама и говори о Александријској библиотеци и древном Египту.

Петронићева је истакла да јој је био циљ да оживи Александријску библиотеку онакву каква је била око 250 година прије Христа.

Она је истакла да су ликови у роману измишљени али да су њихови карактери стварни и припадају данашњим људима.

Рецензент књиге професор са Катедре за библиотекарство Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Радославка Сударишић истакла је да је ријеч о занимљивом и аутентичном роману, чије је језго историјска збиља али је све остало списатељска имагинација.

- Она спретно комбинује историографско и белатристичко приповједање, заправо, литерарно култивише историјске чињенице - навела је Сударишићева и додала да аутор с друге стране преиспитује цивилизацијску суштину књиге и њен утицај на колективну и индивидуалну свијест.

Главни уредник издавачке куће "АСоглас" из Зворника Дејан Спасојевић рекао је да је ријеч о истинској умјетници која стилски гледано одлично влада језиком.

Радња романа "Пиши, добри мој Нектарије" смјештена је вријеме Птоломеја Трећег, који је чврсто одлучио да се докопа оригиналних Атинских верзија Есхилових, Софоклових и Еурипидових драма и смјести их у Александрију која је била центар свијета.

Маријана Петронић до сада је објавила збирке поезије за д‌јецу "Урнебесне и бајколике пјесмице" и "Форе и метафоре", роман "Битка за Фиренцу", приче за д‌јецу "Прича о д‌јеци с крилима", збирку поезије за одрасле "О љубави ни ријечи".

Аутор је бројних радова из области библиотекарства, а ради у Матичној библиотеци Источно Сарајево која је и организовала вечерашњу промоцију.

Коментари 0
Повезане вијести
Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву Одигране четири представе, сутра затварање фестивала у Источном Сарајеву
Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
Данашњи дан протекао у знаку луткарских змајева Данашњи дан протекао у знаку луткарских змајева
Најчитаније
  • Изгорио аутомобил у Источном Сарајеву (ФОТО)
    12h 43m
    0
  • Сјећање на доктора и планинара Јова Елчића (ФОТО)
    4h 32m
    1
  • Једномјесечни притвор мушкарцу због мучења пса
    12h 56m
    7
  • Кнез Милош - ослободилац и аутократа
    17h 9m
    0
  • Ухапшен мушкарац, заплијењено више од килограм дроге
    15h 4m
    0