Promovisan roman "Piši, dobri moj Nektarije" Marijane Petronić

26.09.2024. 19:24
0
IZVOR: srna.rs

 U Istočnom Sarajevu večeras je promovisan roman Marijane Petronić "Piši, dobri moj Nektarije" koji se zasniva na istorijskim činjenicama i govori o Aleksandrijskoj biblioteci i drevnom Egiptu.

Petronićeva je istakla da joj je bio cilj da oživi Aleksandrijsku biblioteku onakvu kakva je bila oko 250 godina prije Hrista.

Ona je istakla da su likovi u romanu izmišljeni ali da su njihovi karakteri stvarni i pripadaju današnjim ljudima.

Recenzent knjige profesor sa Katedre za bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radoslavka Sudarišić istakla je da je riječ o zanimljivom i autentičnom romanu, čije je jezgo istorijska zbilja ali je sve ostalo spisateljska imaginacija.

- Ona spretno kombinuje istoriografsko i belatrističko pripovjedanje, zapravo, literarno kultiviše istorijske činjenice - navela je Sudarišićeva i dodala da autor s druge strane preispituje civilizacijsku suštinu knjige i njen uticaj na kolektivnu i individualnu svijest.

Glavni urednik izdavačke kuće "ASoglas" iz Zvornika Dejan Spasojević rekao je da je riječ o istinskoj umjetnici koja stilski gledano odlično vlada jezikom.

Radnja romana "Piši, dobri moj Nektarije" smještena je vrijeme Ptolomeja Trećeg, koji je čvrsto odlučio da se dokopa originalnih Atinskih verzija Eshilovih, Sofoklovih i Euripidovih drama i smjesti ih u Aleksandriju koja je bila centar svijeta.

Marijana Petronić do sada je objavila zbirke poezije za d‌jecu "Urnebesne i bajkolike pjesmice" i "Fore i metafore", roman "Bitka za Firencu", priče za d‌jecu "Priča o d‌jeci s krilima", zbirku poezije za odrasle "O ljubavi ni riječi".

Autor je brojnih radova iz oblasti bibliotekarstva, a radi u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo koja je i organizovala večerašnju promociju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu Odigrane četiri predstave, sutra zatvaranje festivala u Istočnom Sarajevu
Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
Današnji dan protekao u znaku lutkarskih zmajeva Današnji dan protekao u znaku lutkarskih zmajeva
Najčitanije
  • Izgorio automobil u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    12h 44m
    0
  • Sjećanje na doktora i planinara Jova Elčića (FOTO)
    4h 33m
    1
  • Jednomjesečni pritvor muškarcu zbog mučenja psa
    12h 57m
    7
  • Knez Miloš - oslobodilac i autokrata
    17h 10m
    0
  • Uhapšen muškarac, zaplijenjeno više od kilogram droge
    15h 5m
    0