Промовисан роман ,,Ветрушка у данима неба“

04.12.2019. 19:03
0
ИЗВОР: СРНА

У оквиру пратећег програма 24. Фестивала малих сцена и монодраме у Источном Сарајеву вечерас је промовисан роман „Ветрушка у данима неба“, који је освојио књижевну награду Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске „Златна сова“ за најбољи необјављени роман у овој години, чији је аутор Горан Лабудовић Шарло.

Током промоције речено је да овај роман представља „безвремену, дубоко потресну и људску причу, увијек блиску животима појединаца неспремних да прихвате материјално као једини покретачки мотив, већ способним за подношење личне жртве зарад виших циљева и онога што препознајемо као опште добро“.

-Осим историје о градњи Великог бачког канала, који је на подручју Војводине реализовала Аустроугарска монархија у периоду од 1793. до 1801 – представљене кроз судбину браће Киш, нарочито инжењера Јозефа Киша, и њихово нестајање у мору интрига, а потом алузије на савремену политичку сцену Србије репрезентовану узалудним напорима Кишовог далеког потомка да истакнуту политичку функцију усмјери ка економском развоју земљенаводи - се у рецензији овог књижевног дјела.

Посебно мјесто у роману, истиче се у рецензији, чине вјешто уплетени сегменти, који освјетљавају историји познат тежак положај Срба и њихову улогу у функционисању државног система Монархије.

О књизи су говорили представник Завода Дејан Керлета и професор Филозофског факултета Пале Жељка Пржуљ, а одломке романа читао је наратор Илија Мимић.

Иако најављен, аутор није био у могућности да вечерас, због изненадних обавеза, присуствује промоцији романа у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Коментари 0
Повезане вијести
Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
У априлу рођене 32 бебе У априлу рођене 32 бебе
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    21h 7m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 51m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    14h 36m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    11h 35m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 41m
    0