Promovisan roman ,,Vetruška u danima neba“

04.12.2019. 19:03
0
IZVOR: SRNA

U okviru pratećeg programa 24. Festivala malih scena i monodrame u Istočnom Sarajevu večeras je promovisan roman „Vetruška u danima neba“, koji je osvojio književnu nagradu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske „Zlatna sova“ za najbolji neobjavljeni roman u ovoj godini, čiji je autor Goran Labudović Šarlo.

Tokom promocije rečeno je da ovaj roman predstavlja „bezvremenu, duboko potresnu i ljudsku priču, uvijek blisku životima pojedinaca nespremnih da prihvate materijalno kao jedini pokretački motiv, već sposobnim za podnošenje lične žrtve zarad viših ciljeva i onoga što prepoznajemo kao opšte dobro“.

-Osim istorije o gradnji Velikog bačkog kanala, koji je na području Vojvodine realizovala Austrougarska monarhija u periodu od 1793. do 1801 – predstavljene kroz sudbinu braće Kiš, naročito inženjera Jozefa Kiša, i njihovo nestajanje u moru intriga, a potom aluzije na savremenu političku scenu Srbije reprezentovanu uzaludnim naporima Kišovog dalekog potomka da istaknutu političku funkciju usmjeri ka ekonomskom razvoju zemljenavodi - se u recenziji ovog književnog djela.

Posebno mjesto u romanu, ističe se u recenziji, čine vješto upleteni segmenti, koji osvjetljavaju istoriji poznat težak položaj Srba i njihovu ulogu u funkcionisanju državnog sistema Monarhije.

O knjizi su govorili predstavnik Zavoda Dejan Kerleta i profesor Filozofskog fakulteta Pale Željka Pržulj, a odlomke romana čitao je narator Ilija Mimić.

Iako najavljen, autor nije bio u mogućnosti da večeras, zbog iznenadnih obaveza, prisustvuje promociji romana u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Komentari 0
Povezane vijesti
U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO) U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Večeras premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo Sutra obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
Najčitanije
  • Vlasnika vole više od sebe: Top 10 rasa pasa koji su ljekoviti za dušu i misli
    15h 48m
    0
  • Danas obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    2h 51m
    0
  • Muškarac se zapalio ispred suda (VIDEO)
    14h 10m
    0
  • U toku srednjoškolski humanitarni bazar u Istočnom Sarajevu (FOTO)
    23h 23m
    0
  • U utorak besplatni pregledi dojke u Istočnom Starom Gradu
    21h 21m
    0