Промовисана књига Арноа Гујона "Сви моји путеви воде ка Србији"

07.10.2021. 21:01
0
ИЗВОР: Катера

Књига "Сви моји путеви воде ка Србији" аутора Арноа Гујона промовисана је вечерас у амфитеатру Економског факултета на Палама, а у организацији Мреже невладиних организација Републике Српске.

Гујон је новинарима рекао да књига говори о томе како један млади, деветнаестогодишњи Француз долази на Косово и Метохију да помогне тамошњим Србима, жртвама неправде, погрома, бомбардовања у сред Европе.

- Ту књигу сам написао како бих свједочио о томе шта сам видио тада, зашто сам одлучио да научим српски језик и да дођем да живим у Србију, да развијам своју хуманитарну организацију, која већ 17 година функционише - каже Гујон.

Слика

Фото: Катера

Он додаје да је писањем ове књиге, која је објављена 2012. године, читалачкој публици желио да објасни све оно што је било непознато до тада, из истинског угла, без политике, без крупних ријечи, како каже, да говори о људима и њиховим судбинама.

- Књига говори о томе како живе монаси у Високим Дечанима, дјеца у Осејану и Гораждевцу и то је била наша порука, у то вријеме, да покажемо на дјелу да ти људи нису сами, него да могу да рачунају на нас - каже Гујон.

Предсједник Одбора за помоћ Србима са Космета Милорад Арлов истакао је да се са Гујоном и његовим дјелима сусретао као и он са његовим, те да имају исти проблем, а то је улазак на Космет.

- То тешко пада и мени и њему, али и са ове стране ми подржавамо српски народ на Косову и Метохији колико можемо и у овим тешким временима, који трају више од двије деценије - каже Арлов.

Слика

Фото: Катера

Он истиче да Одбор дјелује од 2008. године и да је много пута посјетио Космет, те да је реализован низ значајних пројеката.

- Ту убрајамо долазак дјеце са КиМ, који их је у протеклих девет година било око 5.000 у Републици Српској, градимо дневни центар за дјецу и младе са потешкоћама у развоју у Косовској Митровици и много тога још је до сад урађено - истиче Арлов.

Предсједник Управног одбора Мреже невладиних организација Републике Српске Миленко Дачевић истакао је да почаствован доласком Арноа Гујона на Пале, мимо његових функција и институционалне представљености која на најразличитије начине помаже Србе у дијаспори, региону, нарочито на Космету.

- Драго ми је што он вечерас на Палама промовише своју књигу, гдје приказује однос свијета према српском народу, поготово на КиМ, који је најзначајнији дио српске државе - каже Дачевић новинарима.

Дачевић Гујона описује као "Француза по рођењу, а Србина по осјећању и у срцу", који је у књизи приказао сву голготу, страховитост, страдање и патњу српског народа на Косову и Метохији.

- Да је то урадио један Србин, вјерујем да би било представљено као једна врста пристрасности, а на овај начин, Гујон је успио да представи Космет као симбол српске славе и страдања, српски народ као народ који посљедњи пружа отпор свјетском моделизму и глобализму - каже Дачевић.

Вечерашња промоција књиге је и увод за сутрашње одржавање регионалне конференције "Сарадња институција и ОЦД", која ће бити одржана на Економском факултету у Палама, са почетком у 10.30 часова.

Слика

Фото: Катера

Арно Гујон (франц. Arnaud Gouillon), рођен у Греноблу, 27. новембра 1985. године, је француски и српски хуманиста, оснивач и директор француске невладине организације "Солидарност за Косово" и вршилац дужности директора Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, која је орган управе у саставу Министарства спољних послова Републике Србије.

Од 2012. године се настанио у Београду са породицом. Активан је у више културних удружења и редовно држи предавања и трибине по Србији и иностранству.

Коментари 0
Повезане вијести
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама У недјељу промоција књиге "Српско срце Јоханово" у Палама
Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву Промовисана књига „...и друге приче“ Саше Кнежевића у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    11h 39m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    20h 31m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    14h 22m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 7m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 14m
    4