Promovisana knjiga Arnoa Gujona "Svi moji putevi vode ka Srbiji"

07.10.2021. 21:01
0
IZVOR: Katera

Knjiga "Svi moji putevi vode ka Srbiji" autora Arnoa Gujona promovisana je večeras u amfiteatru Ekonomskog fakulteta na Palama, a u organizaciji Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske.

Gujon je novinarima rekao da knjiga govori o tome kako jedan mladi, devetnaestogodišnji Francuz dolazi na Kosovo i Metohiju da pomogne tamošnjim Srbima, žrtvama nepravde, pogroma, bombardovanja u sred Evrope.

- Tu knjigu sam napisao kako bih svjedočio o tome šta sam vidio tada, zašto sam odlučio da naučim srpski jezik i da dođem da živim u Srbiju, da razvijam svoju humanitarnu organizaciju, koja već 17 godina funkcioniše - kaže Gujon.

Slika

Foto: Katera

On dodaje da je pisanjem ove knjige, koja je objavljena 2012. godine, čitalačkoj publici želio da objasni sve ono što je bilo nepoznato do tada, iz istinskog ugla, bez politike, bez krupnih riječi, kako kaže, da govori o ljudima i njihovim sudbinama.

- Knjiga govori o tome kako žive monasi u Visokim Dečanima, djeca u Osejanu i Goraždevcu i to je bila naša poruka, u to vrijeme, da pokažemo na djelu da ti ljudi nisu sami, nego da mogu da računaju na nas - kaže Gujon.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta Milorad Arlov istakao je da se sa Gujonom i njegovim djelima susretao kao i on sa njegovim, te da imaju isti problem, a to je ulazak na Kosmet.

- To teško pada i meni i njemu, ali i sa ove strane mi podržavamo srpski narod na Kosovu i Metohiji koliko možemo i u ovim teškim vremenima, koji traju više od dvije decenije - kaže Arlov.

Slika

Foto: Katera

On ističe da Odbor djeluje od 2008. godine i da je mnogo puta posjetio Kosmet, te da je realizovan niz značajnih projekata.

- Tu ubrajamo dolazak djece sa KiM, koji ih je u proteklih devet godina bilo oko 5.000 u Republici Srpskoj, gradimo dnevni centar za djecu i mlade sa poteškoćama u razvoju u Kosovskoj Mitrovici i mnogo toga još je do sad urađeno - ističe Arlov.

Predsjednik Upravnog odbora Mreže nevladinih organizacija Republike Srpske Milenko Dačević istakao je da počastvovan dolaskom Arnoa Gujona na Pale, mimo njegovih funkcija i institucionalne predstavljenosti koja na najrazličitije načine pomaže Srbe u dijaspori, regionu, naročito na Kosmetu.

- Drago mi je što on večeras na Palama promoviše svoju knjigu, gdje prikazuje odnos svijeta prema srpskom narodu, pogotovo na KiM, koji je najznačajniji dio srpske države - kaže Dačević novinarima.

Dačević Gujona opisuje kao "Francuza po rođenju, a Srbina po osjećanju i u srcu", koji je u knjizi prikazao svu golgotu, strahovitost, stradanje i patnju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

- Da je to uradio jedan Srbin, vjerujem da bi bilo predstavljeno kao jedna vrsta pristrasnosti, a na ovaj način, Gujon je uspio da predstavi Kosmet kao simbol srpske slave i stradanja, srpski narod kao narod koji posljednji pruža otpor svjetskom modelizmu i globalizmu - kaže Dačević.

Večerašnja promocija knjige je i uvod za sutrašnje održavanje regionalne konferencije "Saradnja institucija i OCD", koja će biti održana na Ekonomskom fakultetu u Palama, sa početkom u 10.30 časova.

Slika

Foto: Katera

Arno Gujon (franc. Arnaud Gouillon), rođen u Grenoblu, 27. novembra 1985. godine, je francuski i srpski humanista, osnivač i direktor francuske nevladine organizacije "Solidarnost za Kosovo" i vršilac dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja je organ uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.

Od 2012. godine se nastanio u Beogradu sa porodicom. Aktivan je u više kulturnih udruženja i redovno drži predavanja i tribine po Srbiji i inostranstvu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN? Ko je bila Marica Mirić čiju je sliku pokazao Vučić na sjednici Savjeta bezbjednosti UN?
U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama U nedjelju promocija knjige "Srpsko srce Johanovo" u Palama
Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu Promovisana knjiga „...i druge priče“ Saše Kneževića u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    14m
    7
  • Radnik pao sa stuba i poginuo
    18h 36m
    0
  • Radno vrijeme za predstojeće republičke praznike u Istočnoj Ilidži
    19h 51m
    0
  • Božović: Istočna Ilidža - svjetionik istočnog dijela Srpske
    15h 44m
    0
  • Skupština Džudo saveza Srpske bez kvoruma
    18h 50m
    1