Промовисана књига "Писмо Дису" књижевника Миланка Боровчанина Ромсока

30.01.2022. 13:20
0
ИЗВОР: СРНА

Књига "Писмо Дису" књижевника са Сокоца Миланка Боровчанина Ромсока представљена је читаоцима у несвакидашњем зимском амбијенту у планинарском дому на Равној Романији.

Модератор промоције књижевник Миленко Јевђевић рекао је да су у овој књизи Ромсокова на 350 страница обједињене изабране и нове пјесме аутора те да је то, како је рекао, "15. укоричена храброст и духовност и да се у њој преплићу и чемер и мед".

Један од рецезената Слободан Ристовић нагласио је да је Боровчанин бунтован, а побожно пркосан.

- Увек нека аждаја реп надноси над овај атар, који се зове ђедовина и очевина. Срби су крилати да би у небеса одлетели, јер је то тешко на земљи бити. Да нам није тих крила затрли би се - истакао је Ристовић.

Говорећи о Ромсоковим стиховима, Ристовић види њихове коријене дубоко везане за судбину рода коме је, како је рекао, образ царство небеско.

Књижевник Недељко Бабић из Милића сматра да се у Ромсоковој поезији на прво читање може примјетити да "понајвише има пјесама родољупки сведених у нарицаљку, која је кад-кад изведена на ниво афоризма".

Слика

- Неке од његових поема "Нећу никуд, не дам ништа" познатије су у Аустралији и Канади, него код нас. "Писмо Дису" у истом је рукопису - рекао је Бабић.

Организатори синоћ одржане промоције су Планинарско друштво, соколачка Народна библиотека и општина Соколац.

Миланко Боровчанин Ромсок је члан Удружења књижевника Републике Српске и аутор два романа, четири књиге прича и приповиједака, седам збирки пеозије за одрасле и једне за дјецу те једног путописа и антологијске поеме "Нећу никуд, не дам ништа“.

Коментари 0
Повезане вијести
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка Маријана Мијатовић кадетски првак БиХ у дисциплини ваздушна пушка
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    23h 18m
    2
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    8h 51m
    0
  • Дјевојчица из Црне Горе ухапшена у Аустрији: Планирала терористички напад?
    23h 28m
    2
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    8h 57m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    8h 55m
    0