Промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ у Источном Сарајеву (ФОТО)

08.05.2024. 19:41
0
ИЗВОР: katera.news

У оквиру овогодишњих „Ђурђевданских свечаности“ вечерас су, у амфитеатру Електротехничког факултета у Источном Сарајеву, промовисани романи „Српско срце Јоханово“ и „Усташа“ аутора Веселина Џелетовића и Саше Едија Ђорђевића.

Промоцију је организовао Центар за културу и информисање Источна Илиџа, а директор Божидар Новаковић навео је да романи говоре о страдању Срба у 20. вијеку.

- Један роман говори о страдању Срба у Другом свјетском рату, а други о патњама српског народа на Косову и Метохији – рекао је он.

Он је додао да је потребно свједочити о истини и борити се против лажи које прекрајају историју српског народа.

Саша Еди Ђорђевић аутор је романа „Усташа“ који је објављен 10. априла ове године, а који описује мрачну слику судбине обичног човјека којег ратни вихор Другог свјетског рата носи од немила до недрага, преко Крајине и Лике и ломи у парампарчад свако његово убјеђење.

- Роман је објављен управо 10. априла, симболично, јер је на тај дан 1941. године проглашена Независна Држава Хрватска у којој су почињени најмасовнијих злочина усташа над српским цивилима, али и на дан када је 1957. године у Аргентини Благоје Јововић извршио атентат на Анту Павелића, усташког вођу – рекао је Ђорђевић.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: katera.news

Према његовим ријечима, овај датум је изабран симболично јер представља „злочин и казну у исто вријеме“.

Ђорђевић је рекао да ће књига вечерас премијерно бити представљена публици у Источном Сарајеву, те да слиједе промоције у сјеверозападном дијелу Републике Српске, те Србији и Црној Гори.

Након промоције романа „Усташа“, публици је представљен роман „Српско срце Јоханово“, аутора Веселина Џелетовића, који свједочи о страдању Срба у „жутој кући“ у Албанији.

Роман је заснован на истинитој причи о трговини органима отетих Срба на Косову и Метохији и потресном свједочанству о мучењу и убиствима Срба у озлоглашеној “жутој кући” у Албанији.

Прве податке о трговини органима отетих Срба на Косову и Метохији прослиједио је Јохан, Нијемац коме је пресађено српско срце 2003. године.

Како је истакао аутор романа, 2004. године je лично упознао Јохана, Нијемца којем је пресађено Јованово срце, а које је купио на црном тржишту органа да би преживио.

Послије успјешне трансплантације, Нијемац почиње да сања непознате предијеле, православну цркву, сеоску кућу и пред њом плавооког дјечака. Временом, снови се претварају у кошмар ратних слика и Јохан, њиховим трагом долази на Космет, одлучан да открије идентитет донора.

Након промоције романа аутори су потписали књиге које су биле доступне за куповину.

У оквиру манифестације "Ђурђевданске свечаности" у петак, 10. маја од 10 часова биће организован традиционални "Ђурђевдански крос" за ученике основних и средњих школа из Источне Илиџе и Источног Новог Сарајева.

Коментари 0
Повезане вијести
„Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији „Тангови“ дјечаци освојили турнир у Холандији
Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву Дјечији сајам 8. и 9. јуна у Источном Сарајеву
Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву Вечерас промоција књиге „(О)чај у шољици кафе“ Сандре Алек у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Туга у Билећи, погинуо младић из Гацка
    4h 33m
    0
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    14h 51m
    0
  • На данашњи дан проглашен Закон о Војсци Српске
    14h 57m
    0
  • Скупштина озваничила одбијање Венс-Овеновог плана
    14h 55m
    0
  • За њу не постоје препреке: Дјевојка са крилима положила вожњу (ВИДЕО)
    13h 46m
    0