Promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ u Istočnom Sarajevu (FOTO)

08.05.2024. 19:41
0
IZVOR: katera.news

U okviru ovogodišnjih „Đurđevdanskih svečanosti“ večeras su, u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu, promovisani romani „Srpsko srce Johanovo“ i „Ustaša“ autora Veselina Dželetovića i Saše Edija Đorđevića.

Promociju je organizovao Centar za kulturu i informisanje Istočna Ilidža, a direktor Božidar Novaković naveo je da romani govore o stradanju Srba u 20. vijeku.

- Jedan roman govori o stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu, a drugi o patnjama srpskog naroda na Kosovu i Metohiji – rekao je on.

On je dodao da je potrebno svjedočiti o istini i boriti se protiv laži koje prekrajaju istoriju srpskog naroda.

Saša Edi Đorđević autor je romana „Ustaša“ koji je objavljen 10. aprila ove godine, a koji opisuje mračnu sliku sudbine običnog čovjeka kojeg ratni vihor Drugog svjetskog rata nosi od nemila do nedraga, preko Krajine i Like i lomi u paramparčad svako njegovo ubjeđenje.

- Roman je objavljen upravo 10. aprila, simbolično, jer je na taj dan 1941. godine proglašena Nezavisna Država Hrvatska u kojoj su počinjeni najmasovnijih zločina ustaša nad srpskim civilima, ali i na dan kada je 1957. godine u Argentini Blagoje Jovović izvršio atentat na Antu Pavelića, ustaškog vođu – rekao je Đorđević.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: katera.news

Prema njegovim riječima, ovaj datum je izabran simbolično jer predstavlja „zločin i kaznu u isto vrijeme“.

Đorđević je rekao da će knjiga večeras premijerno biti predstavljena publici u Istočnom Sarajevu, te da slijede promocije u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske, te Srbiji i Crnoj Gori.

Nakon promocije romana „Ustaša“, publici je predstavljen roman „Srpsko srce Johanovo“, autora Veselina Dželetovića, koji svjedoči o stradanju Srba u „žutoj kući“ u Albaniji.

Roman je zasnovan na istinitoj priči o trgovini organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji i potresnom svjedočanstvu o mučenju i ubistvima Srba u ozloglašenoj “žutoj kući” u Albaniji.

Prve podatke o trgovini organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji proslijedio je Johan, Nijemac kome je presađeno srpsko srce 2003. godine.

Kako je istakao autor romana, 2004. godine je lično upoznao Johana, Nijemca kojem je presađeno Jovanovo srce, a koje je kupio na crnom tržištu organa da bi preživio.

Poslije uspješne transplantacije, Nijemac počinje da sanja nepoznate predijele, pravoslavnu crkvu, seosku kuću i pred njom plavookog dječaka. Vremenom, snovi se pretvaraju u košmar ratnih slika i Johan, njihovim tragom dolazi na Kosmet, odlučan da otkrije identitet donora.

Nakon promocije romana autori su potpisali knjige koje su bile dostupne za kupovinu.

U okviru manifestacije "Đurđevdanske svečanosti" u petak, 10. maja od 10 časova biće organizovan tradicionalni "Đurđevdanski kros" za učenike osnovnih i srednjih škola iz Istočne Ilidže i Istočnog Novog Sarajeva.

Komentari 0
Povezane vijesti
„Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji „Tangovi“ dječaci osvojili turnir u Holandiji
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • Tuga u Bileći, poginuo mladić iz Gacka
    6h 43m
    0
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    17h 1m
    0
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    17h 7m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    17h 5m
    0
  • Za nju ne postoje prepreke: Djevojka sa krilima položila vožnju (VIDEO)
    15h 56m
    0