Промовисано 139 најмлађих официра Војске Републике Србије

11.09.2021. 11:51
0
ИЗВОР: Катера

Војна академија у Београду промовисала је данас на свечаној церемонији испред Народне скупштине у Београду 139 кадета и кадеткиња у официре Војске Републике Србије, преноси РТС.

Као и свих претходних година, посљедњи чин на промоцији нових официра било је бацање шапки увис, што је значило и крај свечаности.

Претходно, испраћај заставе прошао је уз традиционални налет "мига 29" и уз честитку пилота мајора Небојше Радојковића најмлађим колегама, који им је поручио да буду понос отаџбине и да часно служе Републици Србији и српском народу.

- Нашим најмлађим колегама честитам први официрски чин. Бидите понос своје отаџбине. Живјела Србија - поручио је Радојковић. 

Бесједу о патриотизму из књиге "Војничка речитост" генерала Јована Драгашевића на промоцији је говорио драмски умјетник Небојша Миловановић. 

Након налета авиона и хеликоптера музичку нумеру "Ово је Србија" извео је ансамбл "Станислав Банички".

У летачком програму, прелет је извео пилот "мига 29" мајор Небојша Радојковић, а затим су услиједили налети јуришног авиона "орао", "супергалеб", "ласта", те затим хеликоптера "ербас" и "гама".

Србија је на данашњој промоцији најмлађих официра показала зашто је најјача војна сила на Балкану и какву модерну војну технологију посједују.

На крају летачки програм се завршио са хеликоптером Ми-35.

Музичку нумеру "Небески пук", која је претходила налетима авијације извео је умјетнички ансамбл Министарства одбране Републике Србије "Станислав Банички" и солисти Мина Глигорић и Милан Обрадовић.

На самом почетку ове свечаности јавности се испред Народне скупштине у Београду обратио предсједник Србије Александар Вучић, који је најмлађим официрима пожелио да остваре високе циљеве.

- Наша Војска је много снажнија него што је била. Имамо много боље и модерније и оруђе и оружје и правимо га и купујемо, не зато што желимо ратове, него зато што желимо да одвратимо све који хоће да нас нападну -рекао је предсједник Вучић, преноси портал РТС телевизије.

У чин потроручника свечано је промовисан 121 кадет и кадеткиња 141. и 142. класе Војне академије, од чега њих седморо из Босне и Херцеговине и 18 кадета и кадеткиња Војномедицинске академије. 

Најбољима је предсједник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио на поклон пиштоље са посветом.

То су потпоручници Копнене војске Милан Ашћерић, РВ и ПВО Петар Илић, у рангу служби Стефан Живковић и Медицинског факултета ВМА Тијана Станојковић.

Коментари 0
Повезане вијести
Генералштаб Војске Србије покренуо иницијативу за увођење обавезе служења војног рока Генералштаб Војске Србије покренуо иницијативу за увођење обавезе служења војног рока
Припадници Војске Србије успјешно извели приказ "Гранит 2023" (ФОТО) Припадници Војске Србије успјешно извели приказ "Гранит 2023" (ФОТО)
Конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије Конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 7m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    21h 51m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 36m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 35m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    14h 47m
    0