Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО)

11.06.2024. 13:27
1
ИЗВОР: katera.news

Oбиљежавање 30 година Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву настављено је данас у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источној Илиџи, гдје је Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио Свету архијерејску литургију поводом крсне славе ове високошколске установе.

Након тога, у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву уприличена је промоција дипломираних и мастер студената, као и додјела награда и признања заслужним професорима и студентима.

Декан Музичке академије Маја Жужа навела је да Академија ове године промовише 11 мастера музичке умјетности и 20 дипломираних музичара.

Награда „Војин Комадина“ додјељује се студентима са просјеком 10,00, а како је Жужа навела, у овој академској године шест је добитника ове награде, док је десет студената са највишим просјеком.

Слика

Фото: katera.news

Према њеним ријечима, у ових тридесет година дипломирало је око 500-600 музичких умјетника, нешто мање мастера, док је трећи циклус студирања „на путу отварања“.

- Ово је струка која је још увијек тражена и у којој не постоје незапослени млади умјетници. Задовољни смо бројем студената, те одзивом на упису и надам се да ће тако остати и у годинама које долазе – рекла је она.

Она се осврнула и на изградњу нове зграде Музичке академије, те се захвалила свима који су препознали њихов рад и труд.

- Од момента пресељења у нову зграду, студенти, који већ постижу изванредне резултате на европском и свјетском нивоу, ће имати добре услове за рад – рекла је она.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је да Музичка академија изузетно важна чланица Униврзитета.

- Студенти и професори Музичке академије су најбољи амбасадори нашег универзитета. Гдје год су се појавили на манифестацијама и такмичењима, постизали су најбоље резултате. Музичка академија је заиста украс Универзитета, града Источно Сарајево и Републике Српске и изузетно важна за очување нашег идентитета – навео је он.

Слика

Фото: katera.news

Највеће признање – повеља Музичке академије ове године припало је Сандри Ивановић, редовном професору на овој академији.

Ивановићева истиче да је то велико признање за њу, а јубилеј добра прилика да се осврне на рад Музичке академије, која је, како она каже, прошла кроз тешка, али и лијепа времена.

- Можемо бити поносни на све што смо остварили и на оно што смо данас. Наравно, у будућности ћемо се трудити да будемо још и бољи – поручила је она.

Слика

Фото: katera.news

Александра Толић је студент четврте године Музичке академије, смјер флаута, а ове године је једна од добитница награде „Војин Комадина“.

- Ова награда за мене представља велику подршку да наставим са досадашњим радом и још више се усавршим – навела је она.

Мина Караџић из Београда је још један добитник награде „Војин Комадина“, а осим 10,00 просјека може се похвалити и учешћем на разним такмичењима, те освојеним наградама у дисциплинама за клавир и флауту.

Лана Перовић завршила је први циклус студија на одсјеку клавир са просјеком 9,86, а истиче да Музичка академија нуди широк спектар знања, али и разне садржаје за напредак.

- Било ми је заиста дивно током студирања, сви професори су заиста сјајни – рекла је Перовићева, запослена у средњој музичкој школи у Требињу.

Слика

Фото: katera.news

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву почела је са радом школске 1994/1995. године на територији општине Илиџа, а од 1996. године просторије Музичке академије налазе се у згради Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Први декан Музичке академије био је академик Војин Комадина. Несебичним залагањем њега и његових сарадника, у отежаним, ратним условима, омогућено је одвијање наставе и створени предуслови да се Академија, током наредних година, развије у респектабилну установу, са резултатима који су јој омогућили углед, како на домаћем, тако и на интернационалном плану.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Хмммм 11.06.2024. 17:01
    Можеш их пос..... Сад диплому под мишку па на биро. Онда псуј државу и странке зашто немаш посла. Ил на тезге под шатор.
Повезане вијести
Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе! Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи Нови напредак на "Вебометриксовој" ранг-листи
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    7h 24m
    3
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    17h 23m
    0
  • Земљотрес у БиХ
    8h 59m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    16h 20m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    11h 3m
    9