Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО)

11.06.2024. 13:27
1
ИЗВОР: katera.news

Oбиљежавање 30 година Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву настављено је данас у Храму Светог Василија Острошког на Вељинама у Источној Илиџи, гдје је Његово Високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио Свету архијерејску литургију поводом крсне славе ове високошколске установе.

Након тога, у сали Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву уприличена је промоција дипломираних и мастер студената, као и додјела награда и признања заслужним професорима и студентима.

Декан Музичке академије Маја Жужа навела је да Академија ове године промовише 11 мастера музичке умјетности и 20 дипломираних музичара.

Награда „Војин Комадина“ додјељује се студентима са просјеком 10,00, а како је Жужа навела, у овој академској године шест је добитника ове награде, док је десет студената са највишим просјеком.

Слика

Фото: katera.news

Према њеним ријечима, у ових тридесет година дипломирало је око 500-600 музичких умјетника, нешто мање мастера, док је трећи циклус студирања „на путу отварања“.

- Ово је струка која је још увијек тражена и у којој не постоје незапослени млади умјетници. Задовољни смо бројем студената, те одзивом на упису и надам се да ће тако остати и у годинама које долазе – рекла је она.

Она се осврнула и на изградњу нове зграде Музичке академије, те се захвалила свима који су препознали њихов рад и труд.

- Од момента пресељења у нову зграду, студенти, који већ постижу изванредне резултате на европском и свјетском нивоу, ће имати добре услове за рад – рекла је она.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Кулић истакао је да Музичка академија изузетно важна чланица Униврзитета.

- Студенти и професори Музичке академије су најбољи амбасадори нашег универзитета. Гдје год су се појавили на манифестацијама и такмичењима, постизали су најбоље резултате. Музичка академија је заиста украс Универзитета, града Источно Сарајево и Републике Српске и изузетно важна за очување нашег идентитета – навео је он.

Слика

Фото: katera.news

Највеће признање – повеља Музичке академије ове године припало је Сандри Ивановић, редовном професору на овој академији.

Ивановићева истиче да је то велико признање за њу, а јубилеј добра прилика да се осврне на рад Музичке академије, која је, како она каже, прошла кроз тешка, али и лијепа времена.

- Можемо бити поносни на све што смо остварили и на оно што смо данас. Наравно, у будућности ћемо се трудити да будемо још и бољи – поручила је она.

Слика

Фото: katera.news

Александра Толић је студент четврте године Музичке академије, смјер флаута, а ове године је једна од добитница награде „Војин Комадина“.

- Ова награда за мене представља велику подршку да наставим са досадашњим радом и још више се усавршим – навела је она.

Мина Караџић из Београда је још један добитник награде „Војин Комадина“, а осим 10,00 просјека може се похвалити и учешћем на разним такмичењима, те освојеним наградама у дисциплинама за клавир и флауту.

Лана Перовић завршила је први циклус студија на одсјеку клавир са просјеком 9,86, а истиче да Музичка академија нуди широк спектар знања, али и разне садржаје за напредак.

- Било ми је заиста дивно током студирања, сви професори су заиста сјајни – рекла је Перовићева, запослена у средњој музичкој школи у Требињу.

Слика

Фото: katera.news

Музичка академија Универзитета у Источном Сарајеву почела је са радом школске 1994/1995. године на територији општине Илиџа, а од 1996. године просторије Музичке академије налазе се у згради Електротехничког факултета у Источном Сарајеву.

Први декан Музичке академије био је академик Војин Комадина. Несебичним залагањем њега и његових сарадника, у отежаним, ратним условима, омогућено је одвијање наставе и створени предуслови да се Академија, током наредних година, развије у респектабилну установу, са резултатима који су јој омогућили углед, како на домаћем, тако и на интернационалном плану.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Хмммм 11.06.2024. 17:01
    Можеш их пос..... Сад диплому под мишку па на биро. Онда псуј државу и странке зашто немаш посла. Ил на тезге под шатор.
Повезане вијести
Руски омладински ансамбл одушевио грађане Источног Сарајева Руски омладински ансамбл одушевио грађане Источног Сарајева
Акција добровољног давања крви 3. јула у Источном Новом Сарајеву Акција добровољног давања крви 3. јула у Источном Новом Сарајеву
У Источном Сарајеву рођен један дјечак У Источном Сарајеву рођен један дјечак
Најчитаније
  • Татјана је пала са литице у амбис, а двије и по године касније удала се за свог спасиоца
    23h 20m
    0
  • Шеснаесто чека прабабино крило...
    22h 31m
    0
  • Невријеме у Српској, падао и град (ВИДЕО)
    1h 50m
    0
  • Пикси више неће бити селектор?!
    2h 9m
    0
  • ПУ Источно Сарајево: За шест мјесеци 270 случајева злоупотребе наркотика (ФОТО)
    5h 41m
    0