Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO)

11.06.2024. 13:27
1
IZVOR: katera.news

Obilježavanje 30 godina Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu nastavljeno je danas u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži, gdje je Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave ove visokoškolske ustanove.

Nakon toga, u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu upriličena je promocija diplomiranih i master studenata, kao i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim profesorima i studentima.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža navela je da Akademija ove godine promoviše 11 mastera muzičke umjetnosti i 20 diplomiranih muzičara.

Nagrada „Vojin Komadina“ dodjeljuje se studentima sa prosjekom 10,00, a kako je Žuža navela, u ovoj akademskoj godine šest je dobitnika ove nagrade, dok je deset studenata sa najvišim prosjekom.

Slika

Foto: katera.news

Prema njenim riječima, u ovih trideset godina diplomiralo je oko 500-600 muzičkih umjetnika, nešto manje mastera, dok je treći ciklus studiranja „na putu otvaranja“.

- Ovo je struka koja je još uvijek tražena i u kojoj ne postoje nezaposleni mladi umjetnici. Zadovoljni smo brojem studenata, te odzivom na upisu i nadam se da će tako ostati i u godinama koje dolaze – rekla je ona.

Ona se osvrnula i na izgradnju nove zgrade Muzičke akademije, te se zahvalila svima koji su prepoznali njihov rad i trud.

- Od momenta preseljenja u novu zgradu, studenti, koji već postižu izvanredne rezultate na evropskom i svjetskom nivou, će imati dobre uslove za rad – rekla je ona.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da Muzička akademija izuzetno važna članica Univrziteta.

- Studenti i profesori Muzičke akademije su najbolji ambasadori našeg univerziteta. Gdje god su se pojavili na manifestacijama i takmičenjima, postizali su najbolje rezultate. Muzička akademija je zaista ukras Univerziteta, grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske i izuzetno važna za očuvanje našeg identiteta – naveo je on.

Slika

Foto: katera.news

Najveće priznanje – povelja Muzičke akademije ove godine pripalo je Sandri Ivanović, redovnom profesoru na ovoj akademiji.

Ivanovićeva ističe da je to veliko priznanje za nju, a jubilej dobra prilika da se osvrne na rad Muzičke akademije, koja je, kako ona kaže, prošla kroz teška, ali i lijepa vremena.

- Možemo biti ponosni na sve što smo ostvarili i na ono što smo danas. Naravno, u budućnosti ćemo se truditi da budemo još i bolji – poručila je ona.

Slika

Foto: katera.news

Aleksandra Tolić je student četvrte godine Muzičke akademije, smjer flauta, a ove godine je jedna od dobitnica nagrade „Vojin Komadina“.

- Ova nagrada za mene predstavlja veliku podršku da nastavim sa dosadašnjim radom i još više se usavršim – navela je ona.

Mina Karadžić iz Beograda je još jedan dobitnik nagrade „Vojin Komadina“, a osim 10,00 prosjeka može se pohvaliti i učešćem na raznim takmičenjima, te osvojenim nagradama u disciplinama za klavir i flautu.

Lana Perović završila je prvi ciklus studija na odsjeku klavir sa prosjekom 9,86, a ističe da Muzička akademija nudi širok spektar znanja, ali i razne sadržaje za napredak.

- Bilo mi je zaista divno tokom studiranja, svi profesori su zaista sjajni – rekla je Perovićeva, zaposlena u srednjoj muzičkoj školi u Trebinju.

Slika

Foto: katera.news

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela je sa radom školske 1994/1995. godine na teritoriji opštine Ilidža, a od 1996. godine prostorije Muzičke akademije nalaze se u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Prvi dekan Muzičke akademije bio je akademik Vojin Komadina. Nesebičnim zalaganjem njega i njegovih saradnika, u otežanim, ratnim uslovima, omogućeno je odvijanje nastave i stvoreni preduslovi da se Akademija, tokom narednih godina, razvije u respektabilnu ustanovu, sa rezultatima koji su joj omogućili ugled, kako na domaćem, tako i na internacionalnom planu.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Hmmmm 11.06.2024. 17:01
  Možeš ih pos..... Sad diplomu pod mišku pa na biro. Onda psuj državu i stranke zašto nemaš posla. Il na tezge pod šator.
Povezane vijesti
U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
Turnir u malom fudbalu u Istočnom Starom Gradu od petka do nedjelje Turnir u malom fudbalu u Istočnom Starom Gradu od petka do nedjelje
Krađa u drogeriji u Istočnoj Ilidži Krađa u drogeriji u Istočnoj Ilidži
Najčitanije
 • Dječaku iz Istočnog Sarajeva spašena ruka brzom reakcijom ljekara KCUS-a
  17h 10m
  11
 • Saslušan sveštenik sa Pala: Sumnja se da je prodavao lažne diplome "po povoljnoj cijeni"
  14h 1m
  2
 • Krađa u drogeriji u Istočnoj Ilidži
  23h 16m
  1
 • Identifikovana lica koja se dovode u vezu sa nanošenjem povreda licu u Istočnom Novom Sarajevu
  19h 5m
  1
 • U PU Istočno Sarajevo saslušana tri lica zbog prodaje i kupovine diploma
  17h 52m
  3