Promovisano 20 diplomiranih muzičara i 11 mastera muzičke umjetnosti (FOTO)

11.06.2024. 13:27
1
IZVOR: katera.news

Obilježavanje 30 godina Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu nastavljeno je danas u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog na Veljinama u Istočnoj Ilidži, gdje je Njegovo Visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom služio Svetu arhijerejsku liturgiju povodom krsne slave ove visokoškolske ustanove.

Nakon toga, u sali Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu upriličena je promocija diplomiranih i master studenata, kao i dodjela nagrada i priznanja zaslužnim profesorima i studentima.

Dekan Muzičke akademije Maja Žuža navela je da Akademija ove godine promoviše 11 mastera muzičke umjetnosti i 20 diplomiranih muzičara.

Nagrada „Vojin Komadina“ dodjeljuje se studentima sa prosjekom 10,00, a kako je Žuža navela, u ovoj akademskoj godine šest je dobitnika ove nagrade, dok je deset studenata sa najvišim prosjekom.

Slika

Foto: katera.news

Prema njenim riječima, u ovih trideset godina diplomiralo je oko 500-600 muzičkih umjetnika, nešto manje mastera, dok je treći ciklus studiranja „na putu otvaranja“.

- Ovo je struka koja je još uvijek tražena i u kojoj ne postoje nezaposleni mladi umjetnici. Zadovoljni smo brojem studenata, te odzivom na upisu i nadam se da će tako ostati i u godinama koje dolaze – rekla je ona.

Ona se osvrnula i na izgradnju nove zgrade Muzičke akademije, te se zahvalila svima koji su prepoznali njihov rad i trud.

- Od momenta preseljenja u novu zgradu, studenti, koji već postižu izvanredne rezultate na evropskom i svjetskom nivou, će imati dobre uslove za rad – rekla je ona.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić istakao je da Muzička akademija izuzetno važna članica Univrziteta.

- Studenti i profesori Muzičke akademije su najbolji ambasadori našeg univerziteta. Gdje god su se pojavili na manifestacijama i takmičenjima, postizali su najbolje rezultate. Muzička akademija je zaista ukras Univerziteta, grada Istočno Sarajevo i Republike Srpske i izuzetno važna za očuvanje našeg identiteta – naveo je on.

Slika

Foto: katera.news

Najveće priznanje – povelja Muzičke akademije ove godine pripalo je Sandri Ivanović, redovnom profesoru na ovoj akademiji.

Ivanovićeva ističe da je to veliko priznanje za nju, a jubilej dobra prilika da se osvrne na rad Muzičke akademije, koja je, kako ona kaže, prošla kroz teška, ali i lijepa vremena.

- Možemo biti ponosni na sve što smo ostvarili i na ono što smo danas. Naravno, u budućnosti ćemo se truditi da budemo još i bolji – poručila je ona.

Slika

Foto: katera.news

Aleksandra Tolić je student četvrte godine Muzičke akademije, smjer flauta, a ove godine je jedna od dobitnica nagrade „Vojin Komadina“.

- Ova nagrada za mene predstavlja veliku podršku da nastavim sa dosadašnjim radom i još više se usavršim – navela je ona.

Mina Karadžić iz Beograda je još jedan dobitnik nagrade „Vojin Komadina“, a osim 10,00 prosjeka može se pohvaliti i učešćem na raznim takmičenjima, te osvojenim nagradama u disciplinama za klavir i flautu.

Lana Perović završila je prvi ciklus studija na odsjeku klavir sa prosjekom 9,86, a ističe da Muzička akademija nudi širok spektar znanja, ali i razne sadržaje za napredak.

- Bilo mi je zaista divno tokom studiranja, svi profesori su zaista sjajni – rekla je Perovićeva, zaposlena u srednjoj muzičkoj školi u Trebinju.

Slika

Foto: katera.news

Muzička akademija Univerziteta u Istočnom Sarajevu počela je sa radom školske 1994/1995. godine na teritoriji opštine Ilidža, a od 1996. godine prostorije Muzičke akademije nalaze se u zgradi Elektrotehničkog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

Prvi dekan Muzičke akademije bio je akademik Vojin Komadina. Nesebičnim zalaganjem njega i njegovih saradnika, u otežanim, ratnim uslovima, omogućeno je odvijanje nastave i stvoreni preduslovi da se Akademija, tokom narednih godina, razvije u respektabilnu ustanovu, sa rezultatima koji su joj omogućili ugled, kako na domaćem, tako i na internacionalnom planu.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Hmmmm 11.06.2024. 17:01
    Možeš ih pos..... Sad diplomu pod mišku pa na biro. Onda psuj državu i stranke zašto nemaš posla. Il na tezge pod šator.
Povezane vijesti
Jedinstveno poetsko-muzičko veče u Istočnom Sarajevu Jedinstveno poetsko-muzičko veče u Istočnom Sarajevu
Uspješno izvršen veoma kompleksan vazdušni transport dvomjesečne bebe Uspješno izvršen veoma kompleksan vazdušni transport dvomjesečne bebe
Hodočasnici iz Istočnog Sarajeva na prijemu kod načelnika opštine Bileća Hodočasnici iz Istočnog Sarajeva na prijemu kod načelnika opštine Bileća
Najčitanije
  • Grad Katera u Bosni
    2h 40m
    0
  • Major Lister sa Košara - priča o psu koji je čuvao srpsku vojsku
    4h 7m
    0
  • Radnica kladionice u Istočnoj Ilidži osumnjičena za pronevjeru 40.000 KM
    2h 26m
    0
  • Mirončuk Sergej Aleksandrovič, ruski dobrovoljac koji je dao život za Republiku Srpsku (FOTO)
    4h 53m
    6
  • Tri simptoma zapušenih krvnih sudova koji mogu izazvati infarkt
    18h 15m
    0