Промовисати вриједности за које се залагао Момо Капор

02.03.2024. 11:44
1
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву данас ће почети манифестација "Момо Капор: чувар адресе" чији је циљ промоција вриједности за које се Капор залагао и очувања његовог лика и дјела од заборава, најављено је из Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Манифестација је посвећена Момчилу Моми Капору, једном од највећих српских и сарајевских књижевника, сликара и публициста у 20. вијеку.

- Ова свечана манифестација пружа прилику да се заједно ода захвалност једном од најзначајнијих српских књижевника и умјетника Сарајева и дубље истражи његово културно насљеђе - наведено је у саопштењу.

Манифестација ће почети у 17.00 часова свечаним откривањем спомен-табле посвећене овом великану у Улици Моме Капора број 1 у Источном Новом Сарајеву, након чега ће у 18.00 часова бити организовано књижевно вече посвећено Капору под називом "Момо Капор у свом и нашем времену".

На књижевној вечери учествоваће његова супруга Љиљана Капор, глумица Вјера Мујевић, те академик САНУ Јован Делић, академик АНУРС Ранко Поповић и професор Душко Певуља.

Сутра је планирано молитвено сјећање на Мому Капора и његове родитеље у Старој цркви у Сарајеву, као и посјета гробу Капорове мајке Бојане Капор у 12.00 часова.

Вечерњи дио програма с почетком у 18.00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево, резервисан је за извођење представе "Водич кроз српски менталитет", настале према истоименој књизи Моме Капора, а према драмском тексту који је приредила Вјера Мујовић.

У понедјељак, 4. марта, на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву биће одржан округли сто посвећен значају и улози Моме Капора. Округли сто почеће у 10.30 часова.

Слика

Покровитељи и организатори манифестације су град Источно Сарајево, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Културни клуб "Фронесис" из Источног Сарајева и задужбина "Момчило Момо Капор" из Београда.

Коментари 1
 • Generic placeholder image
  Sanja 03.03.2024. 07:55
  Bila sam prosle godina na danima Zarka Vidovica u organizaciji Istocne Ilidze i Kulturnog kluba Fronesis i zaista je bilo velicanstveno. Mislim da ce i dani Mome Kapora biti isti. Nacelnik Marinko zaista radi prave stvari za kulturu
Повезане вијести
У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића У четвртак промоција књиге „...и друге приче“ Саше Кнежевића
Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно Сарајево Хуманитарна премијера филма „Љубав Твоја и непослушност моја“ у Културном центру Источно С...
У току хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру Гргић (ФОТО) У току хуманитарни базар за нашу суграђанку Веру Гргић (ФОТО)
Најчитаније
 • У Источном Сарајеву лишено слободе осам лица
  20h 27m
  12
 • Помјера се старосна доб за пријевремену пензију у Српској
  23h 31m
  0
 • Петогодишњак се угушио чепом од сока
  15h 11m
  0
 • Упозорење метеоролога за вечерас и сутра
  14h 24m
  0
 • Априлска пензија 30. априла
  16h 32m
  2