Promovisati vrijednosti za koje se zalagao Momo Kapor

02.03.2024. 11:44
1
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu danas će početi manifestacija "Momo Kapor: čuvar adrese" čiji je cilj promocija vrijednosti za koje se Kapor zalagao i očuvanja njegovog lika i djela od zaborava, najavljeno je iz Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Manifestacija je posvećena Momčilu Momi Kaporu, jednom od najvećih srpskih i sarajevskih književnika, slikara i publicista u 20. vijeku.

- Ova svečana manifestacija pruža priliku da se zajedno oda zahvalnost jednom od najznačajnijih srpskih književnika i umjetnika Sarajeva i dublje istraži njegovo kulturno nasljeđe - navedeno je u saopštenju.

Manifestacija će početi u 17.00 časova svečanim otkrivanjem spomen-table posvećene ovom velikanu u Ulici Mome Kapora broj 1 u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega će u 18.00 časova biti organizovano književno veče posvećeno Kaporu pod nazivom "Momo Kapor u svom i našem vremenu".

Na književnoj večeri učestvovaće njegova supruga Ljiljana Kapor, glumica Vjera Mujević, te akademik SANU Jovan Delić, akademik ANURS Ranko Popović i profesor Duško Pevulja.

Sutra je planirano molitveno sjećanje na Momu Kapora i njegove roditelje u Staroj crkvi u Sarajevu, kao i posjeta grobu Kaporove majke Bojane Kapor u 12.00 časova.

Večernji dio programa s početkom u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, rezervisan je za izvođenje predstave "Vodič kroz srpski mentalitet", nastale prema istoimenoj knjizi Mome Kapora, a prema dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujović.

U ponedjeljak, 4. marta, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održan okrugli sto posvećen značaju i ulozi Mome Kapora. Okrugli sto počeće u 10.30 časova.

Slika

Pokrovitelji i organizatori manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulturni klub "Fronesis" iz Istočnog Sarajeva i zadužbina "Momčilo Momo Kapor" iz Beograda.

Komentari 1
 • Generic placeholder image
  Sanja 03.03.2024. 07:55
  Bila sam prosle godina na danima Zarka Vidovica u organizaciji Istocne Ilidze i Kulturnog kluba Fronesis i zaista je bilo velicanstveno. Mislim da ce i dani Mome Kapora biti isti. Nacelnik Marinko zaista radi prave stvari za kulturu
Povezane vijesti
Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka" Premijera dokumentarnog filma "Priča ponosnog puka"
Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura Sezona grijanja u Istočnom Novom Sarajevu produžena zbog niskih temperatura
Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora Košarkaši „Slavije“ u subotu dočekuju „Spartak“ iz Prijedora
Najčitanije
 • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
  19h 27m
  0
 • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
  22h 51m
  0
 • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
  18h 20m
  0
 • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
  9h 57m
  0
 • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
  9h 38m
  0