Promovisati vrijednosti za koje se zalagao Momo Kapor

02.03.2024. 11:44
1
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu danas će početi manifestacija "Momo Kapor: čuvar adrese" čiji je cilj promocija vrijednosti za koje se Kapor zalagao i očuvanja njegovog lika i djela od zaborava, najavljeno je iz Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Manifestacija je posvećena Momčilu Momi Kaporu, jednom od najvećih srpskih i sarajevskih književnika, slikara i publicista u 20. vijeku.

- Ova svečana manifestacija pruža priliku da se zajedno oda zahvalnost jednom od najznačajnijih srpskih književnika i umjetnika Sarajeva i dublje istraži njegovo kulturno nasljeđe - navedeno je u saopštenju.

Manifestacija će početi u 17.00 časova svečanim otkrivanjem spomen-table posvećene ovom velikanu u Ulici Mome Kapora broj 1 u Istočnom Novom Sarajevu, nakon čega će u 18.00 časova biti organizovano književno veče posvećeno Kaporu pod nazivom "Momo Kapor u svom i našem vremenu".

Na književnoj večeri učestvovaće njegova supruga Ljiljana Kapor, glumica Vjera Mujević, te akademik SANU Jovan Delić, akademik ANURS Ranko Popović i profesor Duško Pevulja.

Sutra je planirano molitveno sjećanje na Momu Kapora i njegove roditelje u Staroj crkvi u Sarajevu, kao i posjeta grobu Kaporove majke Bojane Kapor u 12.00 časova.

Večernji dio programa s početkom u 18.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo, rezervisan je za izvođenje predstave "Vodič kroz srpski mentalitet", nastale prema istoimenoj knjizi Mome Kapora, a prema dramskom tekstu koji je priredila Vjera Mujović.

U ponedjeljak, 4. marta, na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu biće održan okrugli sto posvećen značaju i ulozi Mome Kapora. Okrugli sto počeće u 10.30 časova.

Slika

Pokrovitelji i organizatori manifestacije su grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Kulturni klub "Fronesis" iz Istočnog Sarajeva i zadužbina "Momčilo Momo Kapor" iz Beograda.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Sanja 03.03.2024. 07:55
    Bila sam prosle godina na danima Zarka Vidovica u organizaciji Istocne Ilidze i Kulturnog kluba Fronesis i zaista je bilo velicanstveno. Mislim da ce i dani Mome Kapora biti isti. Nacelnik Marinko zaista radi prave stvari za kulturu
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti Vatrogasac – human i odgovoran posao koji morate voljeti
Najčitanije
  • Partizan mijenja ime!
    16h 47m
    4
  • Održan Forum za bezbjednost opštine Istočno Novo Sarajevo
    21h 20m
    0
  • Uhapšen Gruzijac zbog pljačke dva miliona maraka u Banjaluci
    18h 54m
    2
  • Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
    20h 0m
    0
  • Nije prihvaćen veto na Izborni zakon i Zakon o referendumu
    20h 22m
    0