Пронашао позлаћени камен на сеоском путу: Из каменолома креће златна грозница

25.10.2019. 21:20
0
ИЗВОР: Srpska.info

У Милошевом Брду код Градишке, мјештанин Жељко Лакобрија пронашао је позлаћени камен, на путу у близини моста на ријеци Јабланици. Да се ради о злату, казао је Лакобрија за Српскаинфо, потврдило је неколико златара у Градишки.

Он каже да је камен којим је недавно насут пут у Милошевом Брду довезен из каменолома Трнава у Горњим Подградцима.

– Путовао сам аутомобилом у Градишку. На проширењу близу моста и воденице успорио сам да се мимиођем с другим возилом, које је долазило из супротног смијера. У том моменту, на сунчаном дану видио сам да се нешто пресијава, да бљешти међу камењем на недавно поправљеној дионици – испричао нам је Жељко Лакобрија описујући околности проналаска позлаћеног камена.

Помислио сам у први мах, наводи даље наш саговорник, да се ради о сјајном папиру, поломљеном стаклу или нечему сличном.

– Када сам се приближио и сагнуо да видим о чему се ради, схватио сам да се пресијава црни камен обложен неким племенитим металом. Одмах сам помислио да је то злато али сам се тек касније у то увјерио. Однио сам камен код златара у Градишку, који је потврдио да је заиста у питању злато. Чак сам, да бих отклонио дилему, затражио мишљење двојице златара од којих сам добио идентичан одговор – испричао је Лакобрија.

У Милошевом Брду и сусједним поткозарским селима многи с невјерицом, али и великим интересовањем, коментаришу овај проналазак.

– Сада мјештани, поучени мојим искуством, загледају пут у нади да ће и они пронаћи злато. Позлата на камену којег сам пронашао вјероватно нема велику вриједност али је то распламсало знатижељу. Људи вјерују, што је истина, да је то добар знак да у каменолому, можда и ширем подручју Горњих Подградаца, има злата – увјерен је Жељко Лакобрија.

Златна грозница, тврди наш саговорник, тако је на пречац захватила овај крај, а његове комшије, након што су чуле цијелу причу, распитују се о многим детаљима, понајвише локацији на којој је камен, обложен драгоцјеним металом, њихов комшија пронашао.

– Неки кажу, можда је камен ту одавно, код старе воденице, да га је вода открила или донијела, током великим поплава, када подивља Јабланица. Слушам свакојаке коментаре, свако има своју теорију о златној жици у Милошевом Брду. Мој налазак је све покренуо, изазвао интриге и распалио машту. Када год се помене злато, сви маштају о великом богатству. Ко зна, можда тога овдје има али треба имати осјећај да се то и пронађе, угледа, осјети где би могло бити. Послије је све друго једноставније. Искрено, и ја сада настојим да направим корак даље у потрази за златом, јер је овим доказано да га има – самоувјерен је Лакобрија.

Златна грозница у Стригови

У селу Стригови код Козарске Дубице, прије неколико година, завладала је златна грозница о којој је брујао цијели регион. Неколико мјештана тада је у рјечици Стригови пронашло више груменчића злата, што је био знак за многе да похрле у ово село у потрази за златом.

Многи новинари опсједали су Стригову да сниме златну ријеку али је послије неколико мјесеци интересовање јавности утихло. Многи трагачи су одустали јер нису имали срећу да се на пречац обогате. Злато је, вјерују оптимисти, остало скривено у пијеску и шљунку ријечног корита, до бољих времена и срећнијих трагача.

Коментари 0
Повезане вијести
Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац! Несрећа код Градишке са трагичним епилогом: Погинуо мушкарац!
Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци Четири малољетника ухапшена након проналаска пиштоља код ученика у Градишци
Ученик у школу донио оквир од пиштоља, полиција истражује случај Ученик у школу донио оквир од пиштоља, полиција истражује случај
Најчитаније
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    23h 2m
    0
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    15h 30m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    21h 3m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    21h 55m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    1h 3m
    0