Пропала посљедња прилика за договор око минималца, чека се одлука Владе Српске

25.12.2023. 17:16
6
ИЗВОР: srpskainfo.com

Послодавци и синдикалци у Републици Српској наставили су по опробаном рецепту када је у питању договор о износу најниже загарантоване плате за идућу годину, а то је да договора нема.

Посљедња прилика да нађу заједнички језик, односно износ минималца, данас је пропала јер на сједницу Економско-социјалног савјета Републике Српске, нису дошли представници Уније послодаваца, што значи да ће, као и у претходна три случаја, Влада Републике Српске одредити колика ће бити најнижа плата од 1. јануара, а то ће се, највјероватније десити у четвртак, након сједнице представнике извршне власти.

Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске истакла је да овакво понашање послодавца потврђује оно о чему Савез већ дуго говори, а то је да у Српској нема социјалног дијалога, јер Унија послодаваца не жели да преговара.

- Представници Уније послодаваца не желе да преговарају, не желе да се договоримо, не желе да се постигне компромис. Послодавци би жељели да управљају свим процесима и очигледно да од неких имају подршку у томе. Ово није први пут да се дешава. Влада Републике Српске треба озбиљно да се позабави трипартитиним дијалогом, јер овакво понашање не доприноси рјешавању проблема и грађењу амбијента у којем би се сви осјећали добро, док живе и раде овдје - рекла је Мишићева, која је потврдила је да је за синдикате прихватљив приједлог да износ минималца буде 1.050 КМ, као што је недавно предложио Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите РС, рекао је да недолазак представника Уније послодаваца значи само једно – да они не желе да преговарају.

- Влада Српске ће већ у четвртак утврдити износ најниже плате за 2024. годину – рекао је Егић, не желећи да открије који износ је у питању.

Саша Тривић, предсједник Уније послодаваца РС, рекао је да су се писмом јасно обратили представницима Владе Републике Српске, те навели да у овом тренутку нису створени услови за разговоре о најнижој плати.

Такође, послодавци сматрају непримјереним чињеницу да се током ранијих састанака представници Владе ниједном нису јавно огласили и изнијели став шта мисле о приједлозима за минималац, пишу Независне.

- Влада би требало да каже шта мисли, а не да свађа синдикат и послодавце - поновио је Тривић, поручивши још једном да послодавци не одступају од става да повећање минималца не може бити веће од 10 одсто.

- Ми смо све рекли како каже математика. То је негдје око 770-790 КМ и све преко тога је чита политика и повећање сиве економије. А шта ће одлучити Влада, то је на њима - истакао је Тривић.

Коментари 6
  • Generic placeholder image
    Gogo 26.12.2023. 16:58
    Oni toliko vijecaju za 1000km ima 2god a potrosacka korpa 2500km hahaha ko je ovde lud jbt.Inace kada nekome dadnu platu preko 1000km onda se od te osobe ocekuje da radi za dvoje kaze sta hoces dao sam ti 1100km hahahaah tako da se ne zna sta je gore ako ti da preko 1000 dusu ce ti izvaditi a ispod 1000 se vise ne moze preziviti
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 26.12.2023. 16:00
    Neka bude 1000 i da i ja budem na minimalcu.
  • Generic placeholder image
    Mirko 25.12.2023. 22:09
    Bojkot Manje pa će doći pameti. Najbolji lijek za ovog i ovakvog, imate more pekara umjesto njegove. Dok njegovo bogatstvo raste, on zapošljava indijce i nepalce za mizeriju, a domaćem radniku dušu uzima.
  • Generic placeholder image
    Mrki 25.12.2023. 18:56
    Može li Triva živjeti od 770-790 KM mjesečno? Dajte čovjeku tu platu pa da pokuša jednu godinu pa da vidi šta je jad i čemer.
  • Generic placeholder image
    Marko 25.12.2023. 18:30
    Saša Trivić najveći LOPOV oce radnici za džaba da mu rade ne bih kod njega radio ni za 5000 KM da mi da koja je to fukara .
  • Generic placeholder image
    Ko se dogovara 25.12.2023. 18:05
    Zar nije Mile rek'o 1050
Повезане вијести
Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ Српска се трезорским записима задужила 14,7 милиона КМ
ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове ОЦ „Јахорина“ блокиран, Влада Српске враћа њихове дугове
Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај Тјера ли Влада Српске намјерно Олимпијски центар „Јахорина“ у стечај
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    10h 50m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    11h 34m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    15h 39m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    15h 43m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    1h 10m
    0