Propala posljednja prilika za dogovor oko minimalca, čeka se odluka Vlade Srpske

25.12.2023. 17:16
6
IZVOR: srpskainfo.com

Poslodavci i sindikalci u Republici Srpskoj nastavili su po oprobanom receptu kada je u pitanju dogovor o iznosu najniže zagarantovane plate za iduću godinu, a to je da dogovora nema.

Posljednja prilika da nađu zajednički jezik, odnosno iznos minimalca, danas je propala jer na sjednicu Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske, nisu došli predstavnici Unije poslodavaca, što znači da će, kao i u prethodna tri slučaja, Vlada Republike Srpske odrediti kolika će biti najniža plata od 1. januara, a to će se, najvjerovatnije desiti u četvrtak, nakon sjednice predstavnike izvršne vlasti.

Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske istakla je da ovakvo ponašanje poslodavca potvrđuje ono o čemu Savez već dugo govori, a to je da u Srpskoj nema socijalnog dijaloga, jer Unija poslodavaca ne želi da pregovara.

- Predstavnici Unije poslodavaca ne žele da pregovaraju, ne žele da se dogovorimo, ne žele da se postigne kompromis. Poslodavci bi željeli da upravljaju svim procesima i očigledno da od nekih imaju podršku u tome. Ovo nije prvi put da se dešava. Vlada Republike Srpske treba ozbiljno da se pozabavi tripartitinim dijalogom, jer ovakvo ponašanje ne doprinosi rješavanju problema i građenju ambijenta u kojem bi se svi osjećali dobro, dok žive i rade ovdje - rekla je Mišićeva, koja je potvrdila je da je za sindikate prihvatljiv prijedlog da iznos minimalca bude 1.050 KM, kao što je nedavno predložio Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, rekao je da nedolazak predstavnika Unije poslodavaca znači samo jedno – da oni ne žele da pregovaraju.

- Vlada Srpske će već u četvrtak utvrditi iznos najniže plate za 2024. godinu – rekao je Egić, ne želeći da otkrije koji iznos je u pitanju.

Saša Trivić, predsjednik Unije poslodavaca RS, rekao je da su se pismom jasno obratili predstavnicima Vlade Republike Srpske, te naveli da u ovom trenutku nisu stvoreni uslovi za razgovore o najnižoj plati.

Takođe, poslodavci smatraju neprimjerenim činjenicu da se tokom ranijih sastanaka predstavnici Vlade nijednom nisu javno oglasili i iznijeli stav šta misle o prijedlozima za minimalac, pišu Nezavisne.

- Vlada bi trebalo da kaže šta misli, a ne da svađa sindikat i poslodavce - ponovio je Trivić, poručivši još jednom da poslodavci ne odstupaju od stava da povećanje minimalca ne može biti veće od 10 odsto.

- Mi smo sve rekli kako kaže matematika. To je negdje oko 770-790 KM i sve preko toga je čita politika i povećanje sive ekonomije. A šta će odlučiti Vlada, to je na njima - istakao je Trivić.

Komentari 6
  • Generic placeholder image
    Gogo 26.12.2023. 16:58
    Oni toliko vijecaju za 1000km ima 2god a potrosacka korpa 2500km hahaha ko je ovde lud jbt.Inace kada nekome dadnu platu preko 1000km onda se od te osobe ocekuje da radi za dvoje kaze sta hoces dao sam ti 1100km hahahaah tako da se ne zna sta je gore ako ti da preko 1000 dusu ce ti izvaditi a ispod 1000 se vise ne moze preziviti
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 26.12.2023. 16:00
    Neka bude 1000 i da i ja budem na minimalcu.
  • Generic placeholder image
    Mirko 25.12.2023. 22:09
    Bojkot Manje pa će doći pameti. Najbolji lijek za ovog i ovakvog, imate more pekara umjesto njegove. Dok njegovo bogatstvo raste, on zapošljava indijce i nepalce za mizeriju, a domaćem radniku dušu uzima.
  • Generic placeholder image
    Mrki 25.12.2023. 18:56
    Može li Triva živjeti od 770-790 KM mjesečno? Dajte čovjeku tu platu pa da pokuša jednu godinu pa da vidi šta je jad i čemer.
  • Generic placeholder image
    Marko 25.12.2023. 18:30
    Saša Trivić najveći LOPOV oce radnici za džaba da mu rade ne bih kod njega radio ni za 5000 KM da mi da koja je to fukara .
  • Generic placeholder image
    Ko se dogovara 25.12.2023. 18:05
    Zar nije Mile rek'o 1050
Povezane vijesti
Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM Srpska se trezorskim zapisima zadužila 14,7 miliona KM
OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove OC „Jahorina“ blokiran, Vlada Srpske vraća njihove dugove
Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj Tjera li Vlada Srpske namjerno Olimpijski centar „Jahorina“ u stečaj
Najčitanije
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    21h 8m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    22h 19m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    23h 45m
    0
  • Drama u Madridu: Nadal izgubio živce, svađao se sa sudijom (VIDEO)
    23h 50m
    0
  • Sveta tajna Jeleosvećenja u Hramu Svetog Vasilija Ostrošog u srijedu
    3h 59m
    0